Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2010. 12:40:00
SJEDNICA

Zagrebački holding dužan preko 6 milijardi kuna, Bandić traži "bolne rezove"

Aktualni zagrebački gradonačelnik ocjenio je kako niti jedan projekt u gradu nije prošao bez otpora, aludirajući na kontroverze oko projekta "Cvjetni"

milan bandić gradska skupština zagrebački holding
milan bandić gradska skupština zagrebački holding (Goran Mehkek/CROPIX)

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić danas je kazao kako nema gospodarskog oporavka bez angažiranja tvrtki poput Gredelja i Končara za izradu novih 60 tramvaja koje Grad namjerava nabaviti u narednih pet godina.

SDP-ov gradski zastupnik Tomislav Saucha pitao je tijekom aktualnog sata na sjednici zagrebačke Gradske skupštine planira li Grad doista nabaviti još 60 tramvaja i kako će ih platiti. "Ako to ne učinimo u narednih pet godina i ne pokrenemo gospodarske projekte, možemo staviti ključ u bravu Končaru, Gredelju, a potom i gradskoj upravi. Zašto ovdje sjedimo ako ne pokrećemo proizvodnju?", odgovorio mu je Bandić i napomenuo kako se mora iznaći zajednički model s vladom budući da Zagreb čini 40 posto BDP-a i izvoza u Hrvatskoj.

>> Bandić: Holding ne može dobiti novac kojeg nije zaslužio

Bandić ocjenjuje i kako ni jedan projekt u Zagrebu nije napravljen bez otpora. "Što veći projekt, to veći otpor", kazao je ocjenjujući i današnji prosvjed Zelene akcije i Prava na grad zbog projekta "Cvjetni" ispred Skupštine "dječjom bolesti u novoj tržišnoj utakmici". Saucha mu je odvratio kako nije problem naručiti tramvaje nego ih platiti kad je Zagreb, baš kao i država, u teškoj financijskoj situaciji. Zagrebački holding ukupno ima 6,510 milijardi kuna zaduženja po pojedinačnim kreditima, a najduži kredit podignut na 15 godina 2007. bio je namijenjen gradnji stambenog naselja Sopnica-Jelkovec, izvijestio je predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović odgovarajući na pitanje Margarete Mađerić (HDZ) koliko je Holding zadužen.

>> Milan Bandić izgubio kontrolu u Holdingu

Čović je ustvrdio kako će za novu organizaciju, usluge i projekte u Holdingu biti potrebna i nova zaduživanja naglasivši kako pritom treba biti višestruko oprezan. "Treba uredno podmirivati i sve obveze da ne dođemo u veće probleme", dodaje. Smatra da najveći prostor za iskorake ka boljem poslovanju postoji u ZET-u.

"Bog daj da nakon vruće jeseni sve završi na smanjenju plaća, a ne na otpuštanju", rekao je Milan Bandić.

Bandić naglašava da, osim rješavanja problema kreditima, treba naći snage i prostora za uštede i bolne rezove u stavkama plaća od 1,6 milijardi kuna u Gradu Zagrebu i od 1,4 milijarde u Holdingu. "U Gradu smo nedavno smanjili plaće plaće sedam posto (za ukupno 117 milijuna kuna), a da su to učinili u Holdingu, gdje su plaće 25 do 30 posto veće plaće od hrvatskog prosjeka, danas bi bilo manje kredita", kazao je Bandić navodeći kako nema šanse da Grad da Holdingu novac koji nije ubrao jer "ne želi završiti u Remetincu".

Na pitanje Ivane Mlinar Horvat (SDP) hoće li se povećati cijene vrtića, Bandić je rekao da će Grad iznaći novca za subvencioniranje djece po čemu je, kaže, među prvim gradovima u Europi. Do kraja godine najavio je dovršetak Dječjeg vrtića Vrbani. (hina/metro-portal)

13.07.2010. 12:40:00
http://metro-portal.hr/zagrebacki-holding-duzan-preko-6-milijardi-kuna-bandic-trazi-bolne-rezove/44433/