Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2011. 11:00:00
POD STALNIM PRITISKOM

Tražite li previše od svoje djece

Znate li tko je helikopter-majka? Ako stalno djetetu dišete za vratom, upisujete ga na bezbroj izvanškolskih aktivnosti i očekujete da bude odlično u tome, to ste upravo Vi

Tražite li previše od svoje djece?
Tražite li previše od svoje djece? (Shutterstock)

Nije upitno da svaka majka svojoj djeci želi omogućiti najbolje prilike za učenje i razvijanje vlastite osobnosti, ali valja se zapitati jeste li i Vi majka koja, s ciljem da pripremi djecu za preživljavanje u ovom natjecateljskom svijetu, njih tjera do samih granica izdržljivosti? Jeste li upisali dijete na karate, nogomet, sviranje violine, ples, tečaj slikanja na koje treba ići poslije škole?

Trči li Vaše dijete s jednog tečaja na drugi čak i tijekom ljetnih praznika? Ako je odgovor potvrdan, znači da ste postali opsjednuti dječjim izvannastavnim aktivnostima i da im doslovno dišete za vratom.

>>Razmažena djeca agresivnija su kad odrastu>>

Klinička slika

Klinička psihologinja Seema Hingorrany iz Indije tvrdi da je termin 'helikopter-majka' skovan s razlogom jer se trend konstantnog i opsesivnog nadgledanja djece sve više širi među današnjim majkama, piše Times of India. Problem je što majke trebaju sniziti razinu tjeskobe djece i dati im prostora, a svojim neprestanim 'nadlijetanjem' čine upravo suprotno.

Djeca koja su pod pritiskom helikopter-majki pate od tjeskobe, bijesa, neposlušna su, sklona pretjeranim nepodopštinama i nagloj promjeni raspoloženja. Pored toga, često imaju i psihosomatskih problema poput glavobolja, bolova u leđima, trbuhu i tako dalje.

Roditelji očekuju da im djeca sudjeluju u brojnim aktivnostima poput plesa, slikanja, glume, sporta, sviranja instrumenta, pokušavaju proživjeti svoje snove kroz djecu i često ne shvaćaju da njihovo dijete možda uopće nema talenta pa ni volje za određenu aktivnost.

Iz perspektive majke

Međutim, majke često imaju dobre argumente za nagomilavanje izvannastavnih aktivnosti koji nemaju veze s uspoređivanjem djeteta sa susjedovim ili s djecom rođaka. Naime, neke majke tvrde da su plivanje, ples, sviranje instrumenta i sl. sjajna alternativa računalima i TV-u, što svakako ima smisla. Pored toga, konkurencija je danas u svim životnim aspektima ogromna - učenje plesa, sviranje instrumenta i slične aktivnosti, prema mišljenju određenih majki, povećava samopouzdanje djeteta i daje im prednost u odnosu na drugu djecu koja ne idu ni na kakve izvanškolske aktivnosti.

Istina, biti helikopter-majka ima svojih prednosti i nedostataka. Današnje majke žele da im djeca iskušaju što više toga, žele da imaju najbolje prilike za učenje koje im roditelji mogu omogućiti. Upravo zato majke žele da im dijete ide na sve pomalo, ali tanka je granica između predostrožnog roditelja i opsesivnog manijaka koji djeci diše za vratom 24 sata na dan.

>>Pritisnuta obavezama današnja djeca gube djetinjstvo>>

Mali savjet

Majke bi trebale naučiti kako se opustiti i odmaknuti. Moraju shvatiti da ne postoji unaprijed određeni predložak za odgajanje djeteta. Majke moraju prestati uspoređivati svoju djecu s tuđom, upozorava Hingorrany. Ne postoji zdrava usporedba u tom smislu. Svako je dijete individualni um za sebe. Ako majke imaju problema sa samopouzdanjem, rješenje trebaju pronaći uz pomoć stručnjaka. U suprotnom bi i njihovo dijete moglo imati sličnih problema.

>>Djeca roditelje sve više zamjenjuju kompjutorima>>

Na što obratiti pozornost

Dr. Hingorrany savjetuje sljedeće:

  • Ne zaboravite, vaše dijete ne može uvijek biti odraz vaše osobnosti
  • Slušajte djecu, pitajte je što bi htjela učiti i u kakvim aktivnostima sudjelovati
  • Provjerite ima li vaše dijete sklonosti k nekoj posebnoj aktivnosti ili hobiju. Upišite na tu aktivnost na probni rok
  • Nemojte ih stalno nadlijetati i nadgledati. Djeci je potrebno malo vlastitog prostora
  • Nemojte od djeteta očekivati ni tražiti da bude savršen u svemu u čini a što biste vi voljeli da čini
  • Obratite pozornost na pokazatelje kao što su mrzovolja, ljutnja, neposlušnost - oni mogu biti jasan dokaz da djecu pritišćete više nego što mogu podnijeti

>>20 neugodnih pitanja koje djeca postavljaju roditeljima>>

15.05.2011. 11:00:00
http://metro-portal.hr/trazite-li-previse-od-svoje-djece/58861/