Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2015. 09:01:00
ZAPAMTITE

Što nas sprječava u skidanju viška kilograma

Svi znaju onaj grozan osjećaj kad su na dijeti, a vaga nikako da krene prema dolje i tako danima ... e, pa evo glavnih razloga vašeg problema

Sami sebe onemogućavamo, to je glavni problem
Sami sebe onemogućavamo, to je glavni problem (Arhiva)

Dijeta je sama po sebi zeznuta stvar, promjena načina prehrane nije jednostavna, a još kad vaga ne pokazuje nikakav napredak, mnogi su skloni odustati nakon par dana jer jednostavno ne vide smisla u mučenju.

No, neki su razlozi za takav rasplet situacije prilično jednostavni i na njih se može utjecati, jer osim smanjenog unosa kalorija moramo pripaziti i na još neke elemente uspješnog mršavljenja. 

>> Najčešće pogreške koje radimo na dijeti >>

Na prvom je mjestu stres - stres pojačava izlučivanje kortizola, hormona koji tijelu daje signale da treba čuvati masne naslage, što se posebno odnosi na one oko trbuha. Ne samo to - hormoni stresa dižu razine supstance koja regulira zalihe ugljikohidrata, povećavajući tako želju za hranom.

Stresa ćete se najbolje riješiti tjelovježbom, no i tu se mogu potkrasti greške koje će smanjiti učinak dijete - tijelo tijekom treninga treba stalno opskrbljivati vodom jer će se tijelo inače od dehidracije boriti zadržavanjem vode koja, umjesto da izađe van, ostaje zarobljena u tijelu. Znači, bočica s vodom mora uvijek biti pri ruci.

>> Mitovi o dijetama koje treba zanemariti >>

Svako sjedenje dulje od dva sata uzrokuje usporeno djelovanje lipaze, enzima koji inače pospješuje sagorijevanje masnoća. Kad sjedite, djeluje s tek 10 posto kapaciteta, tako da je nužno što češće ustati i razgibati se.

Pojačan osjećaj gladi dolazi od nedovoljnog unosa proteina - za žene je dnevna doza od 40 do 80 grama, uz to gubite mišićnu masu i stalno morate grickati. Ukratko, navalite na jogurt, sir, meso, jaja, grah ili orašaste plodove u dovoljnim količinama. 

>> Dijeta ne donosi rezultate? Možda premalo spavate ... >>

Za kraj, ako i inače pijete premalo vode, tijelo će zamijeniti osjećaj žeđi osjećajem gladi i natjerati vas da jedete i kad ne biste trebali, naročito navečer. Savjet o 8 čaša je stvarno ispravan i treba ga slijediti.

08.06.2015. 09:01:00
http://metro-portal.hr/sto-nas-sprjecava-u-skidanju-viska-kilograma/92194/