Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2015. 09:00:00
SAVJETI

Snizite kolesterol na prirodan način

Kolesterol je na tapeti nutricionista i liječnika odavno, stoga vam donosimo neke namirnice koje će uravnotežiti razine bez korištenja lijekova

Artičoke su prepune antioksidansa
Artičoke su prepune antioksidansa (Arhiva)

Kolesterol zovi tihim ubojicom jer pogađa sve više ljudi, a ako ne znate koje su zdrave razine, evo jednostavnog naputka - loš LDL kolesterol treba biti ispod 100 mg, dok dobar HDL kolesterol treba biti iznad 60 mg. 

No, umjesto da potpomažete farmaceutsku industriju i gutate lijekove za snižavanje kolesterola (koji će napraviti više štete nego koristi), promijenite prehranu i uvrstite ove namirnice koje će uravnotežiti razine kolesterola na prirodan način

>> Hrana koja snižava loš kolesterol >>

Artičoka je samonikla mediteranska biljka koju možemo naći na otocima srednjeg i južnog Jadrana, no dobra je i uzgojena. Bogata je vlaknima i vitaminima C i K, no uz to je izuzetno bogata antioksidansima - spada među deset namirnica s najvećim udjelom antioksidansa. Artičoka razgrađuje kolesterol, a priprema je jednostavna - očistite i operite cvjetove i kuhajte ih 45 minuta u slanoj vodi s malo limunovog soka.

>> Kako se riješiti lošeg kolesterola >>

Crvena riža je odličan prilog uz ribu, a u Kini je odavno poznata kao narodni lijek za niz problema sa zdravljem. Ona snižava razinu ukupnog kolesterola već nakon dva mjeseca uzimanja preparata. Kako nastaje crvena riža? Fermentira se pomoću crvene plijesni, no neka vas to ne spriječi u isprobavanju ove sjajne namirnice.

>> Kolesterol se može kontrolirati - grahom >>

Grah je prepun vlakana koja sprečavaju apsorpciju kolesterola u organizmu, a već pola šalice graha u varivu snizit će razinu lošeg kolesterola za čak osam posto. Navalite slobodno!

Orašasti plodovi su sjajan dodatak doručku i najbolja užina koja odlično utječe na zdravlje, a između ostaloga snižava razine lošeg kolesterola.

>> Zeleni čaj snižava kolesterol >>

Riba je zdrava na mnogo načina, a glavne blagodati dobivamo od omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje čuvaju zdravlje mozga, srca i povećavaju razine dobrog kolesterola. Da, treba je jesti barem jednom tjedno.

Zob može sniziti loš kolesterol za više od pet posto u samo mjesec i pol dana zbog visokog udjela betaglukana, koji sprječava zadržavanje LDL kolesterola u organizmu. Stoga, neka zobene pahuljice (po mogućnosti integralne) budu vaš doručak, uz malo nasjeckanih orašastih plodova i jogurta.

21.04.2015. 09:00:00
http://metro-portal.hr/snizite-kolesterol-na-prirodan-nacin/91300/