Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2011. 09:00:00
JEDNOSTAVNO PROTIV ZRAČENJA

Smanjite rizik od dobivanja raka zbog zračenja mobitela

Mobiteli su danas prijeka potreba više nego luksuz, ali dokazano je da nam mogu štetiti. Saznajte kako smanjiti njihov negativan utjecaj po naše zdravlje

Kako se izložiti manjoj količini zračenja mobitela?
Kako se izložiti manjoj količini zračenja mobitela? (graur razvan ionut/FreeDigitalPhotos)

Službeno je - mobiteli mogu potaknuti nastanak raka, ali to ne znači da ih sad morate sve baciti i zauvijek prestati koristiti. Osim toga, mobiteli su danas sastavni dio svakodnevice, gotovo da su produženje naših tijela i vjerojatno nikada neće izaći iz uporabe. Naprosto su previše važni. Što onda možete učiniti da barem smanjite rizik od dobivanja raka?

Nabavite handsfree dodatak. Ipak, nije sve baš tako jednostavno. Bluetooth dodatci mogu doprinijeti zračenju mobitela. Ne zrače jednako jako,ali svejedno.  Najbolje je da odaberete verziju sa žicom, što duljom to bolje. Međutim, ako baš preferirate bluetooth slušalice, evo na što treba obratiti pozornost - postoje tri klase:

1 - najštetnije

2 - oko 40 puta manje štetne nego one pod 1

3 - najbolje, ali ujedno i najskuplje

Da ne bismo reklamirali pojedine proizvođače, reći ćemo vam samo da dobro proučite etikete i upute svakog proizvođača kad krenete u šoping BT slušalica.

Pročitajte etiketu na mobitelu prije kupnje. Potražite oznaku SAR (Specific Absorption Rate) koja u biti predstavlja količinu zračenja mobitela. Što je broj manji to je bolje za vas.

Signal. Kad je signal loš - na jednoj crti, mobitel radi napornije kako bi uhvatio bolji signal. To ujedno znači da u danom trenutku više zrači. Isto vrijedi i kad jačina signala varira, kad se poziv prekida i tako dalje. Kad se ovo počne događati, najbolje je ne obavljati dulje razgovore: prebacite se u područje gdje je signal bolji i jači.

Odzvanjanje. Dok ukucavate broj i dok se uspostavlja poziv zračenje je jače. Sačekajte da se poziv ostvari i tek tada primaknite mobitel k uhu.

Ne u džepu. Dok ste u uredu, na poslu mobitel držite na stolu ili polici. Nikako u džepu.

Zvučnici. Opcija razgovora putem zvučnika ili speakerphone opcija na mobitelu je sjajno rješenje - koristite je što je češće moguće, naročito kad obavljate dulje pozive.

Zatvoreni prostori. Nemojte koristiti mobitele u metalnim zatvorenim prostorima kao što su dizala, automobili, autobusi... Metal djeluje poput svojevrsnog Faradayevog kaveza - zarobljava zračenje i kanalizira ga unutar zatvorenog prostora i šalje ga natrag do vas. Osim toga, signal je slabiji (pogledajte opet savjet Signal).

Alarm. Ako vas mobitel budi ujutro, pokušajte ga držati dalje od glave i kreveta: na taj ćete način smanjiti zračenje za pola i tijelu dati dovoljno vremena da se oporavi.

Antioksidansi. Zračenje iz mobitela narušava imunitet i smanjuje sposobnost tijela da se oporavi,a  to pak znači da mobiteli ubrzavaju starenje kože i potpomažu razna oboljenja i infekcije. Ne mora značiti da ćete dobiti rak mozga, ali je lako moguće da će vaš mobitel imati velikog udjela u pojavi raznih drugih bolesti. Vašem tijelu je potrebno antioksidansa, ako koristite mobitel, treba vam ih još više. Ovdje saznajte kako ih unijeti u organizam.

Mobiteli i djeca. Budite pametni i nemojte djeci davati mobitele. Njihove su lubanje mekše i krhkije a to znači da zračenje lakše dopire do mozga. Educirajte djecu o svim opasnostima mobitela. Ako im ih  baš morate dati, naučite ih da ih koriste samo u hitnim situacijama i izvanrednim situacijama. 

Tehnička zaštita. Postoje brojne naljepnice i futrole protiv zračenja. Nije ih na odmet imati.

05.06.2011. 09:00:00
http://metro-portal.hr/smanjite-rizik-od-dobivanja-raka-zbog-zracenja-mobitela/59736/