Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2015. 14:00:00
HE HE

Radost življenja je recept za dugovječnost

Zbog zdravstvenog stanja pesimisti su pod većim mentalnim stresom, a većina ih je osjećala i konkretne bolove

Optimistima je život dulji
Optimistima je život dulji (Arhiva)

Optimizam produžava život, jer je dokazano da osobe koje smatraju da život nije vrijedan truda i da nema smisla umiru ranije od optimista, pokazalo je japansko istraživanje. 

Inače, povećan rizik od ranije smrti povezuje se s kardiovaskularnim bolestima te s nekim vanjskim uzrocima - najčešće, samoubojstvom. 

>> Optimizam je dobar za duh, ali i za tijelo >>

Zdravstveno stanje uzrokuje da su pesimisti su većim mentalnim stresom, a većina ih je osjećala i konkretne bolove. Jedan dio imao je ograničene fizičke funkcije.

Znanstvenici su ustvrdili da su, čak i nakon što su primijenili određene tehnike kako bi se navedene 'prepreke' nadvladale, ispitane osobe i dalje ostale u kategoriji osoba s povećanim rizikom od prijevremene smrti, za razliku od osoba koje su 'ikigai' pronašle.

>> Zašto su optimisti boljega zdravlja >>

Osobe bez 'ikigaija', tijekom istraživanja imale 50 posto više izgleda da iznenada umru iz bilo kojeg razloga, za razliku od druge skupine koja je vjerovala u radost i smisao življenja.

U prvoj je skupini zamijećena 60 posto veća mogućnost iznenadne smrti od kardiovaskularnih bolesti, uglavnom od srčanog udara, a utvrđena je i 90-postotna mogućnost smrtnosti od "vanjskih" uzroka. Od 186 smrti, svrstanih pod "vanjske uzroke", radilo se o 90 samoubojstava.

17.06.2015. 14:00:00
http://metro-portal.hr/radost-zivljenja-je-recept-za-dugovjecnost/92390/