Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2014. 13:18:00
ZDRAV ŽIVOT

Najbolje namirnice kasnog proljeća

Kasno proljeće opskrbilo nas je velikim brojem vrlo zdravih namirnica koje će sjajno pripremiti naše tijelo za ljeto

Jagode su prepune zdravlja
Jagode su prepune zdravlja (Arhiva)

Proljetno voće i povrće prepuno je zdravih sastojaka koji će naše tijelo odlično pripremiti za ljeto i vrućine, pa da vidimo što se može naći u samoposluživanju prirode.

Jagode su pune kalija, željeza i vitamina C, tako da uz 90 posto vode predstavljaju dijetni, ali izuzetno zdrav zalogaj, koji je uz to sjajna maska za lice - revitalizira kožu i zateže je.

>> Zašto je dobro jesti jagode >>

Marelice su pune karotenoida koji su snažni antioksdansi, a uz to su pune vitamina A, B skupine i C i kalija, dok kalorija imaju minimalno. Odlično štite kožu od UV zračenja, pune su vlakana pa će vam probava biti zahvalna, a i poboljšavaju rad mozga. 

>> Superhrana: marelice >>

Mrkva je jedna od najzdravijih namirnica i odličan izvor karotenoida, moćnih antioksidansa koji štite krvožilni sustav, reguliraju razinu šećera u krvi i poboljšavaju vid. Beta karoten se u tijelu transformira u vitamin A, još jedan antioksidans. Mrkva je poznata kao prirodni lijek protiv šećerne bolesti.

>> Superhrana: mrkva >>

Rotkvice su niskokalorične, a crvena boja posljedica je betacijanina, pigrmenta koji štiti srce i mokraćne organe, poboljšava pamćenje i odličan je za detoksikaciju organizma. Uz to pune su folne kiseline i vitamina C.

>> Mladolik izgled pomoću vitamina >>

Šparoge su prepune folne kiseline i vitamina A, B6 i C, sve odreda snažnih antioksidansa, a cink i selen su odlični za detoksikaciju organizma. Kako kalorija imaju stvarno minimalno, možete slobodno navaliti bez grižnje savjesti.

>> Mršavite uz kilogram šparoga na dan >>

07.06.2014. 13:18:00
http://metro-portal.hr/najbolje-namirnice-kasnog-proljeca/85466/