Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2010. 09:00:00
FUZIJA I RAST

Mlade galaksije se šire po ekonomskom principu

Europski astronomi su dokazali da galaksije ne rastu samo kroz kolizije već postupno, upijanjem vodika i helija

Galaksija
Galaksija (Shutterstock)

Dio galaksija međusobno kolidira te tako tvori veće sustave, ali postoje i galaksije koje rastu "blago i postepeno", otkrili su europski astronomi uz pomoć VLT-a (Very Large Telescope) u Čileu, piše časopis Nature.

>>Hubble snimio do sada najmlađe slike svemira

Mlade galaksije tako upijaju oblake vodika i helija koji im služe za stvaranje novih zvijezda. "Analogno s procesom srastanja galaksija, ekspandiraju i poduzeća kada se odlučuju na fuzije ili zapošljavanje novih radnika", napisali su znanstvenici koji tvrde da galaksije, između ostalog, rastu po ekonomskim načelima.

"Rezultati dobiveni uz pomoć VLT-a potvrđuju da je prikupljanje plinova proces koji se doista odvija u mladim galaksijama i da je dovoljan za nastanak novih zvijezda", tvrdi voditelj istraživanja Giovanni Cresci s "Osservatorio Astrofisico di Arcetri" kod Firence.

>>Snimljen kozmički leptir iz udaljene galaksije

Astronomi su za potrebe istraživanja detaljno promatrali i analizirali tri daleke galaksije. Njihovo svjetlo koje danas vidimo oslobodilo se oko dvije milijarde godine prije Velikog praska. U središtima galaksija nalaze se tek mali tragovi teških elemenata.

"Raspored elemenata upućuje na to da je materijal koji je odgovoran za rast zvijezda prikupljan iz materijala u okolici galaksije", zaključuju znanstvenici.

14.10.2010. 09:00:00
http://metro-portal.hr/mlade-galaksije-se-sire-po-ekonomskom-principu/49705/