Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2014. 09:01:00
MLJAC

Kalorične namirnice koje danas smijete jesti

Novogodišnja večer češće je večer prejedanja nego večer slavlja s plesom i zabavom, pa pogledajte što odabrati sa stola da se sljedeća tri dana ne osjećate kao prepuni balon

Složite manje kaloričan stol
Složite manje kaloričan stol (Shutterstock)

Kalorije nas ovih blagdanskih dana vrebaju iza svakog ugla, sve što jedemo obično je prilično natrpano njima, tako da nije na odmet znati što je dobro pojesti, a što bismo trebali izbjegavati.

Krumpir, primjerice, ima lošu reputaciju bez razloga - odličan je izvor vitamina B6 i C, a kora je puna vlakana. Pripremite ga s korom u pećnici s malo maslinovog ulja i češnjaka i imate ukusnu i zdravu deliciju. Pomfrit izbjegavajte pod svaku cijenu.

>> 25 ukusnih zalogaja s manje od 100 kalorija >>

Maslac je uvijek bolji izbor od margarina, jer iako sadrži zasićene masne kiseline, ima ih pet puta manje od margarina. Uostalom, našem su tijelu i takve masti nužno potrebne, no u malim količinama. 

Nerafinirani šećer dobar je za nas, za razliku od bijelog rafiniranog šećera koji obično konzumiramo, tako da je voće i med uvijek poželjno na stolu, a bijeli šećer jednostavno izbacite iz prehrane.

>> Kako smanjiti kalorije u omiljenoj hrani >>

Topli napitci koji bi nas trebali ugrijati uvijek imaju u sebi neke dodatke koje bi trebali izbjegavati, no vruća čokolada koju napravite sami od kakaa i mlijeka čudesan je napitak koji je zdrav iz više razloga.

Kakao je pun polifenola, spojeva koji snaže imunitet i učinkovito se bore protiv sezonskih prehlada, pa kad uz njega dodamo najbolji proizvod prirode med, dobivamo šalicu čistog zdravog užitka.

>> Kalorije u alkoholnim pićima >>

I da, pijte šampanjce, imaju najmanje kalorija od svih alkoholnih pića koja se obično konzumiraju u ovakvim prilikama. 

31.12.2014. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kaloricne-namirnice-koje-danas-smijete-jesti/89289/