Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2021. 09:01:00
SAVJETI

Kako vježbati s guštom?

Želite vježbati, ali teško vam je pokrenuti se? Niste jedini. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći na tom putu

Lakše je u društvu...
Lakše je u društvu... (Arhiva)

Vježbanje je većini ljudi, da budemo iskreni, dosadno - red vježbi, red odmaranja i to je sve... pa nije baš nešto, pogotovo ako to radite sami kod kuće.

Upravo iz tog razloga potrebno se dobro motivirati, pa evo nekoliko savjeta koji će vam vježbanje učiniti zanimljivim i zabavnim, što će vas natjerati da ga upražnjavate svaki dan.

Budite sam svoj trener - osnove psihilogije nas uče da čovjek mora voljeti samog sebe i u prvom redu biti sam sebi najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju - trener. Tjelovježba ili bavljenje sportom je, uz pravilnu prehranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na trenigu nemate adekvatnog trenera, ili bi vam zatrebao jedan da vas prisili uopće doći na trening, postanite sam svoj trener.

>> Vježbanje koje popravlja raspoloženje >>

Dodajte glazbu ili čak film - uz dobru glazbu ili nešto što vam lagano odvlači pažnju, bit ćete motiviraniji za vježbanje. Stavite slušalice i pustite si najdraže pjesme ili jednostavno uključite zvučnike. Ako vježbate npr. na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite si neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vrijeme brže proći i duže ćete izdržati.

>> Kako vježbati kod kuće u 7 koraka >>

Novi način vježbanja - možda vam treninzi teško padaju jer stalno radite isti tip vježbi i nedovoljno mijenjate rekvizite (u tom slučaju potrudite se, naravno, promijeniti i tip vježbi i rekvizite), a možda jednostavno morate promijenite sport kojim se bavite.

Pratite napredak - napravite tablicu i u nju bilježite kada ste, što i koliko dugo vježbali. Možete i sami sebe nagrađivati nečim što volite. Želite li izgubiti kilograme, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno tjelesne mjere, što ste jeli, te bilježite pijete li dovoljno vode.

>> Koliko je treninga potrebno za održavanje linije? >>

Vježbajte u dobrom društvu - u dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje sportom. Primjerice, ako dio vaših aktivnosti čine šetnje u prirodi, pozovite prijateljicu da vam se pridruži. Isto vrijedi i za trčanje, bicikliranje, rolanje... Na taj način ćete motivirati jedna drugu da ne odustanete, a imat ćete i društvo za razgovor.

19.04.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-vjezbati-s-gustom/131569/