Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2014. 17:01:00
POTREBNO

Kako mobiteli utječu na mentalni razvoj djece

Veliko istraživanje o tome utječu li mobilni telefoni i drugi slični uređaji na mentalni razvoj djece upravo je u pripremi

Kada djetetu kupiti prvi mobitel
Kada djetetu kupiti prvi mobitel (Arhiva)

Istraživanje koje će od rujna obuhvatiti 2500 11-ogodišnjaka i 12-ogodišnjaka fokusirat će se na njihove kognitivne sposobnosti - razmišljanje, pamćenje i pažnju, a ponovit će se 2017.

Zasad postoji vrlo malo konkretnih podataka o tome kakav utjecaj informacijske tehnologije imaju na djecu, te je stoga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kazala da je istraživanje na ovom području od najvećeg prioriteta. Više od 160 srednjih škola u i oko Londona dobit će poziv za sudjelovanje u istraživanju.

>> Djeca danas dobivaju mobitele već sa sedam godina >>

Dosad se većina istraživanja o korištenju mobilnih telefona usredotočila na odrasle te posebno na rizik od raka mozga, ali bez ikakvih zaključaka koji bi potvrdili da postoji bilo kakva šteta pri njihovoj uporabi.

Ipak, zbog nedostatka dokaza savjetuje se da djeca i mladi ispod 16 godina koriste mobilne uređaje samo za hitne potrebe te sa slušalicama.

>> Djeca zbog tehnologije imaju sve više poteškoća s govorom >>

"Savjeti roditeljima temelje se na oprezu, a ne na dostupnim dokazima o štetnosti jer takvi dokazi ne postoje", rekla je vodeća znanstvenica na projektu Mireille Toledano, s Imperial College u Londonu.

Skupina djece u dobi od 11 i 12 godina posebno je važna jer upravo u toj dobi većina djece dobiva prve mobitele.

>> Kada djetetu kupiti prvi mobitel >>

Postoji teorija, koja je zasad nepotvrđena, da su dječji mozgovi osjetljiviji jer su još u fazi razvoja.

18.06.2014. 17:01:00
http://metro-portal.hr/kako-mobiteli-utjecu-na-mentalni-razvoj-djece/85689/