Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2018. 09:44:00
RECENZIJA

Huawei P20 Pro recenzija - 4 mjeseca kasnije

Prema riječima stručnjaka Huawei P20 Pro pruža najbolju kombinaciju tehničke opreme, kvalitete izrade, optike i brojnih drugih čimbenika... a što na to kaže naša Sanja?

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro (Sanja Ledinek)

Huawei P20 Pro, model osme generacije u liniji P, proglašen je najboljim pametnim telefon u 2018. Prema riječima stručnjaka pruža najbolju kombinaciju tehničke opreme, kvalitete izrade, optike i brojnih drugih čimbenika.

U ovih nekoliko mjeseci korištenja ne bih se u potpunosti složila sa svim navedenim, osim u jednom: nitko ga do sada nije nadmašio po kvaliteti noćnih fotografija. No, krenimo redom.

Tehničke specifikacije Huawei P20 Pro (CLT.L29)

  • Materijal: Aluminij, staklo, IP67

  • Dimenzije: 155,0 x 73,9 x 7,8 mm

  • Masa: 180 g

  • Ekran: OLED, zaslon 6.1 " , rezolucija 2.240 x 1.080 piksela, 407 ppi, Corning Gorilla Glass 5

  • SoC: HiSilicon Kirin 970 (4x ARM Cortex-A53 na 1,8 GHz + 4x ARM Cortex-A73 na 2,36 GHz), Mali-G72 MP12

  • Memorija: RAM 6 GB / interna 128 GB

  • Baterija: 4.000 mAh + brzo punjenje (22,5 W)

  • Kamere

Glavna: 40 MP (RGB) + 20 MP ( monokromatska) +

8 MP (RGB), razlučivost videozapisa do 2160p, Dual-LED

Prednja: 24 MP f / 2,0

  • Standardi za prijenos podataka: LTE 1.2 Gbps (Cat 18), Bluetooth 4.2, WLAN (a / b / g / n / ac), NFC, USB tip C (USB 3.1 Gen 1), DualSIM, GPS, GLONASS, BDS

  • Senzori: skener otiska prsta, IR,

  • OS: Android 8.1 +EMUI 8.1

  • Cijena (kolovoz, 2018.): 5.859,00 kn - Neutrinomobile

Dizajn i ergonomija

Estetika je svima postala važna. P20 Pro ima dizajn bliži Mate seriji i gotovo identične dimenzije 155,0 x 73,9 x 7,8 mm. Kućište odlikuje visoko kvalitetni aluminij s plastičnim umetcima radi ispravnog rada antena i dva 2.5D Gorilla Glass 5 panela kaljenog stakla.

Nažalost, stražnji panel lako prikuplja mrlje i podložan je ogrebotinama. Zato sam uređaj koristila u silikonskoj maskici koja dolazi u prodajnoj kutiji. Bacimo li pogled na bokove, tipka za uključivanje/isključivanje na desnoj strani ima zgodan detalj crvene linije.

Ona za reguliranje glasnoće je sasvim obična. Obje tipke prikladne su za upotrebu. Na lijevoj strani kućišta je ulaz za SIM kartice.

Donji dio smješta mikrofon, glavni zvučnik i Tip-C sučelje koje podržava USB 3.1 Gen 1, tako da je brzina prijenosa podataka prilično visoka.

Vrh je opremljen infracrvenim modulom za upravljanje TV ili klima uređajima te ostalom kućnom elektronikom. Budući da je kućište zaštićeno IP67 standardom od prodora tekućine i prašine, izbačen je 3,5 mm audio ulaz. Izgleda da dizajneri nisu shvatili da sve što Apple čini nije jednako korisno! Mogli su po ovom pitanju kopirati Samsung ili Sony.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Kao što ste već mogli primijetiti, stražnja stana mog uređaja je crne boje. Zašto sam odabrala crnu umjesto atraktivnije aurora boje? Iskreno, dizajn staklenih božićnih kuglica mi se ne uklapa u jedan smartfone :D Također, takva obrada više nije jedinstvena. Koristi ju HTC i još neki proizvođači. Sviđa mi se glatka zakrivljena površina koja se nastavlja izravno od okvira i prijelaz se prilagođava dlanu ruke.

Položaj kamera nalikuje iPhoneu X. Vjerojatno razlog leži u tehničkim zahtjevima. Kao nedostatak navela bih kako dizajneri ipak nisu uspjeli postići da tri leće kamera ne vire iznad površine. To je mjesto koje prikuplja puno prašine.

Prednja strana

Kako bi ugradili što veće zaslone, neki proizvođači ugrađuju vrlo uske okvire oko zaslona, dok drugi ostavljaju dosta prostora na vrhu ili dnu. P20 Pro zaglavljen je negdje u sredini. (82,25 % omjer zaslona u odnosu na prednjicu). Također, za razliku od Galaxy S9 +, koji još uvijek drži ravnotežu stila na dnu, P20 Pro ima širi donji okvir u odnosu na onaj gornji iznad kojeg je "usjek". Uključuje zvučnik, kameru i između njih integrirane senzore te LED za obavijesti. Ovaj simetrični dizajn nije samo ugodan za oči nego i kružni zvučnik štedi prostor.

Ako vam se ne sviđa "usjek", možete ga sakriti dodavanjem crne trake. Ovo rješenje doista ima smisla jer se radi o OLED zaslonu i crna traka ostaje crna za razliku kod LCD panela u P20.

Donji okvir smješta skener otiska prsta druge generacije. Radi u trenu i primijenjena tehnologija čita otisak u 360 stupnjeva.

ID skener funkcionira i kao trackpad, odnosno zamjenjuje tipku za " povratak na prethodni zaslon", "početni zaslon" i "nedavne aplikacije". Jednom kada se naviknete, ovaj način upravljanja pametnim telefonom bit će vam super. Osim toga, na raspolaganju su navigacija s jednom virtualnom tipkom i klasična navigacijska traka.

Uređaj također ima za otključavanje metodu prepoznavanje lica koja pri slabom osvjetljenju uvijek ne prepoznaje lice, no, to su bile prilično izolirane situacije. Ali, kao i kod mnogih drugih pametnih telefona, kameru je lako prevariti. Stoga preporučujem samo upotrebu otiska prsta.

Zaslon

Zaslon je nestandardnog omjera 18,7: 9, duljine dijagonale 6.1 inča FULLVIEW 2.0 s rezolucijom od 2.244 x 1.080 piksela gustoće 407 ppi. Također ima zaštitni film koji će vrlo brzo pokupiti ogrebotine. Prikaz nije izvrstan kao na Samsung Note9, ali u pogledu stvarne percepcije je privlačan. Ima gotovo beskonačan kontrast, zasićenje boje od 112 % NTSC, sRGB gamut koji pokriva 139,5%, DS-P3 raspon boja 100 % i AdobeRGB color gamut 90,5%. Temperatura boje u standardnom načinu rada iznosi oko 6500k, što je vrlo blizu standardnoj vrijednosti od 6700k.

Prema specifikacijama, svjetlina na automatskim postavkama mjeri 503 cd / m² ali ipak nije dovoljna za rad na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Vrlo praktično rješenje je i način zaštite očiju i mogućnost prilagodbe svjetline ekrana u okoliš. P20 Pro također ima "uvijek na zaslonu" prikaz. Informacije koje možete prikazati ograničene su na vrijeme, datum i postotak baterije.

Jednom rukom doprijeti do vrha zaslona mogao bi nekima biti problem ne uključite li opciju za jednoručni način rada kojom se prikaz na zaslonu smanjuje.

Telefonija i zvuk

Na kvalitetu razgovora nemam primjedbe. Drugi mikrofon za uklanjanje buke okoline je dobro radio u svim teškim uvjetima. Stereo zvuk za multimediju dobiva se u kombinaciji zvučnika za razgovore i glavnog zvučnika na donjem bridu. Zvučnici maju visoku glasnoću (do 90 dB) s obzirom na dimenzije, ali svaki za sebe doseže različitu maksimalnu razinu glasnoće, što daje neuravnoteženi stereo. Također, srednje i niske frekvencije su nekako prilično slabe.

Ako koristite slušalice, možete aktivirati podršku Dolby Atmos u postavkama sustava. U tom slučaju dolazi do poboljšanja zvuka u dijalozima u filmu te možete čuti višedimenzionalni prostorni zvuk za videozapise i glazbu. Adapter koji se koristi za upotrebu žičanih slušalica ne utječe na kvalitetu zvuk. Ako ste ljubitelj Bluetooth slušalica, P20 Pro podržava do 990 kbit / s audio preko Bluetooth s LDAC i aptX kodekom.

SoC Kirin 970

Što se tiče hardverskih specifikacija, neću ulaziti previše u pojedinosti, vjerujem da svi znate performanse HiSilicon Kirina 970 sustava na čipu i neuronsku jedinicu. Prije nekoliko mjeseci NPU je bila znatna prednost, danas je već manja jer konkurencija nije spavala.

CPU ima dva klastera s 4 ×ARM Cortex A73 jezgre na 2,36 GHz i 4 × A53 na 1,8 GHz. Na strani GPU ima 12-jezgreni grafički koprocesor Mali G72 na taktu 767 MHz . Memorijski kapacitet od 6 GB LPDDR4 operativne memorije ne može se nazvati "usko gro" i više je nego dovoljan, kao i 128 GB UFS 2.1. interne podatkovne memorije. Korisnički ostaje oko 111 GB.

Ova kombinacija hardverskih komponenti pruža više nego dovoljno performansi i gladak rad za svakodnevne scenarije. Sve vrijeme korištenja nisam se suočila s prekidima, usporavanjem ili drugim problemima. To ukazuje da ima dobru optimizaciju. Međutim, učinkovitije hlađenje ne bi bilo na odmet kao i jači GPU za igranje igara. Isto tako u igrama nisam uočila znatne razlike između ovog modela i Xiaomi MI Mix 2S.

U popularnim benchmark testovima postignuti rezultati nisu u razini Exynos 9810 i Qualcomm Snapdragon 845, i uglavnom su u razini prošlogodišnjih top modela. Upravo kao i sam SoC. Pogledajte prosječne rezultate za tri mjerenja:

  • AndroBench ( test za brzinu rada s memorijom je): Sequential Read 822.84 MB/s - Sequential Write 195.49 MB/s

  • Geekbench 4.2.3. Pro: Single - core: 1910 // Multi-core : 6775 // Compute ( GPU): OpenCL 13510 // RenderScript 10 471 (rezultati su u rangu Galaxy S8/S8 +)

  • PCMARK 2.0 Work - 7 338 bodova // Storage 722 i 186 MB / s.

  • 3DMARK Sling Shot Extreme Open GL ES 3.1 - 2849 /Vulkan -3.347 // Ice Storm Unlimited 31.028 ( postiže manji broj bodova od iPhone 8 Plus, One plus 5T, Galaxy S9+ , Note 8.....)

Povezivanje

P20 Pro nema Bluetooth 5 noviji standard šireg raspona i dvostruko veće brzine prijenosa kao konkurenti. Nudi samo 4.2. s kojim nisam imala problema osim tijekom povremenog korištenja Android Auto.

Na popisu modula za povezivanje su 4G / LTE Cat 18 (220 Mbit / s / 1,2 Gbit / s) modem, NFC i Wi-Fi 2,4 G / 5G (a / b / g / n / ac) radi izvrsno. Za razliku od Galaxy S9+ nije se nikada borio sa spajanjem na pristupnu točku (Hotspot) u područjima poput hotela gdje je uvijek veliki pritisak na mrežu. Također sam jako zadovoljna opcijom pametnog skeniranja Wi-Fi pristupnih točaka kada se, osim snage signala, provjeravaju kvaliteta i brzina povezivanja s internetom.

Tu je i GPS s A-GPS, GLONASS, Beidou i Galileo. Nemam primjedbi na njihov rad kao niti na samu navigaciju(pješačka i automobil).

Baterija - izdržljivost / punjenje

Kapacitet Li-Po baterije (15.2, Wh 3.8 V) je 4000 mAh. U pogledu trajanja na jednom punjenju bit će vam sasvim dovoljna uz normalni rad tijekom jednog dana. Pri maksimalnom opterećenju načini čuvanja baterije i druge opcije štednje baterije, kao što je prebacivanje između razlučivosti zaslona, zasigurno će biti korisni. Ponekad sam morala tijekom dana u poslijepodnevnim satima nadopuniti energiju u bateriji. PCMark test baterije je pokazao 8 sati i 57 minuta autonomije.

Za vašu orijentaciju, 60 minuta osnovne uporabe poziva i komunikacije (standby i pristup internetu) smanjuje kapacitet baterije za oko 4 posto. Surfanja portalima na WiFi mreži umanjit će kapacitet 9-10 posto. Video reprodukcije sadržaja pohranjenog u uređaju na 50 posto svjetline, 25 posto glasnoće potrošit će 8 posto energije, a YouTube 1080p streaming crpi 11 posto. Igranje PUBG u HD visokoj rezoluciji okvira za sat vremena smanjuje kapacitet baterije 20 -25 posto. To je oko 1000 mAh što pokazuje da je potrošnja energije na ovom području očito pretjerana.

P20 Pro dolazi s 5V 4.5A punjačem maksimalne snage oko 18 W s podrškom Super Charge, Huaweijevog sustava brzog punjenja . Baterije se puni od 1 do 100 posto 108 minuta. Za 30 minuta napuni se gotovo 50 posto baterije, a 60 minuta 90 posto. Zatim se nastavlja „kapanje" oko 48 minuta.

Ali, ako se adapter koji dolazi uz uređaj koristi za punjenje u automobilu, proces punjenja bit će jako dug. Bežično punjenje nije podržano, što mi nije sasvim jasno, s obzirom na staklenu pozadinu.

OS i aplikacije

Huawei P20 Pro radi pod EMUI 8.1 temeljenim na Android 8.1. s razinom sigurnosti od 1. lipnja 2018. U smislu rada EMUI nudi niz mogućnosti kombinirajući sposobnosti umjetne inteligencije. Ima svoje prednosti i nedostatke, ovisno o tome kako gledate.

Osobno, GUI mi se ne čini modernim i svježim, a mnoge su značajke previše skrivene u postavkama sustava. Nedostatak su mi i razbacane ikone u statusnoj traci. U gotovo svim uređajima obavijesti se nalaze na lijevoj strani, a desno su različiti pokazatelji. P20 Pro ima na lijevoj strani, s obavijestima, Wi-Fi ikonu. To stvara neku vrstu barijere za vidljivost ikone novih obavijesti.

Aplikacije kao što su Instagram i Snapchat nisu prilagođene za ispunjavanje mjesta na lijevoj i desnoj strani od „ureza". Gornji dio Instagrama je izrezan, ostavljajući 2/3 korisničkog avatara na zaslonu. Ostale najčešće korištene aplikacije mogu se savršeno uklopiti u zaslon.

Kao što sam spomenula u prethodnim recenzijama P20 lite, P20 i Honor 10 modela, neke od zanimljivih funkcija su odvajanje privatnog prostora, brzo snimanje zaslona, podijeljeni zaslon ( Split screen) itd.

Predinstalirane su mnoge nepotrebne aplikacije različite kvalitete. Neke možete sakriti i vrlo rijetke deinstalirati bez root pristupa.

Kamere

Prednja kamera

Prednja kamera od 24 MP i / F2.0 ima portretni način rada zadan kao standardni. Poput iPhone X možete podesiti distribuciju izvora svjetlosti i prilagoditi poziciju prije ili poslije snimanja, ali učinak 3D načina rasvjete je daleko manji nego kod Applea. Snimljene fotografije su čiste, pravilno odabranog fokusa, iako nema automatskog fokusiranja. Učinak ljepote je prirodan i pametan. Bokeh efekt pomoću algoritma je vrlo dobar. No, nema bljeskalice (osim zaslona).

Glavna kamera

P20 Pro koristi tri kamere s Leica Vario-Summilux objektivima. Specifikacije kamera su slijedeće:

  • Primarna kamera- 1 / 1,7 inčni RGB IMX600 senzor (cca. 7 , 76 mm x 5,82 mm), 40 MP ( Quad Bayer matrica), f / 1,8 otvor objektiva, ekvivalentna žarišna duljina 27 mm, razlučivost video zapis 3840 × 2160 piksela i 960fps HD video podrška.

  • Sekundarna kamera - 1 / 2.78 inčni crno-bijeli IMX318 senzor 20 MP matrice (fizičke dimenzije - 1 / 2.7 "), i f/ 1.6 VARIO-SUMMILUX-H f1.6-2.4 otvor blende. Pomaže pri snimanju u uvjetima slabog osvjetljenja, proširuje dinamički raspon, dok u portretnoj fotografiji omogućava zamućenje pozadine.

  • Telefoto kamera se aktivira pri uporabi zuma - 1 / 4,4 inčni RGB senzor od 8 MP, f / 2,4 otvora objektiva, / žarišna duljina 80 mm. Zahvaljujući ovoj kameri P20 Pro omogućeno je peterostruko hibridno zumiranje kao i trostruko optičko, ali sve limitirano na rezoluciju do 10 MP. 5x digitalni zoom u uvjetima dobrog osvjetljenja daje prilično pristojan rezultat iako je vidljiv gubitak kvalitete u usporedbi s trostrukim zumiranjem. Zanimljivo je da 3x zoom automatski prebacuje na digitalni kada su svjetlosni uvjeti u okolini slabiji.

Kamere imaju podršku čipa za obradu slika (ISP), sustava optičke i elektroničke stabilizacije s AI integracijom ( AIS), senzora temperature boje koji je u bljeskalici, brzo aktiviranje nakon 0,3 sekunde od hladnog pogona.

Sustav za fokusiranje kombinira laserski fokus čiji senzor može otkriti objekte do 3 metra, fazno fokusiranje, PDAF, metodu kontrasta i 4D prediktivno praćenje fokusa u realnom vremenu.

Prema zadanim postavkama, glavna kamera P20 Pro snima pri razlučivosti 3.648 × 2.736 piksela ( 10 MP), ali možete aktivirati 40 MP (7.296 × 5.472). Međutim, to nije pravih 40 MP. To je 10 MP Bayer senzora sa skupinom pod-piksela koji koristi tehnologiju spajanja piksela, odnosno omogućuje da smanjite četiri piksela u jedan. U potonjem načinu snimanja razlika u detaljima nije tako očita kao što sam očekivala.

HDR način rada se ne aktivira prema zadanim postavkama, trebate ga uključiti zasebno. Možete aktivirati i crno-bijelo snimanje i fotografije obiluju detaljima.

Master AI scene

U otkrivanju scena prođe oko sekunda, a zatim AI automatski postavlja najbolje parametre za snimanje. Iako funkcije i učinci AI snimanja zasigurno oduševljavaju mnoge korisnike, za iskusnije u fotografiji nije ono što žele. U tim slučajevima može se ručno isključiti u postavkama i uključiti "profesionalni" način rada. Također, ako pronađete AI pogrešku, možete otkazati trenutni načina rada pritiskom na tipku "Odustani".

Snimljene fotografije imaju izvrsnu percepciju, bogate detalje, ravnotežu bijele, dobru kontrolu buke, reprodukciju boja i uvjerljiv kontrast. S obzirom na brzinu izoštravanja i brzinu obrade slike, Galaxy S9 Plus je nešto bolji jer ova vrsta operacije stavlja pritisak na procesor.

Zahvaljujući izuzetno brzom zatvaraču s nultom odgodom, vremensko kašnjenje okidača je gotovo minimizirano.

Način rada pod nazivom "Noć", s podrškom ručne ekspoziciji do 6 sekundi (suma vremena snimanja i sinteze), mora imati izvore umjetnog svjetla, inače će snimati potpuno crne fotografije. Gradski noćni prizori uglavnom izgledaju odlično s vrlo dobrim dinamičkim rasponom. Međutim, valja napomenuti da prilikom snimanja ruka mora biti dovoljno mirna, a pokušavate li snimati iz automobila fotografije će biti mutne. Također AI zna previše izoštriti sliku, tako da ne izgleda nimalo prirodno.

Međutim, pod određenim okolnostima, uobičajeni način rada može snimati svjetlije fotografije nego kada je noćni način uključen, ali samo u određenim detaljima, kontrola ekspozicije je malo manja od noćnog moda.

Primjere fotografija (mini album) pogledajte na imgur.com u punoj rezoluciji.

Video

Videozapisi se mogu snimati u rezoluciji do 3.840 × 2.160 do 30 fps do 10 minuta, 1.920 × 1.080 pri 30 (sa stabilizacijom) i 60 fps i slow motion s frekvencijom od 960 fps na 1.280 × 720 piksela. U potonjem slučaju video obrada traje oko 5 sekundi. Valja napomenuti da se videozapisi mogu snimati u H.264 ili H.265 kodiranju i možete fokusirati automatski ili ručno tijekom snimanja.

 

 

Ukupni dojam

S Huawei P20 Pro kineska kompanija pokazala je beskrajne ambicije. Ovaj model je svakako vodeći u prvom poluvremenu 2018. godine, kvalitetne fine izrade i jedan od rijetkih uređaja koji unatoč relativno velikom ekranu ima skener otiska prsta na prednjoj strani.

Nešto je manje zadovoljavajući u pogledu performansi u usporedbi s flagship modelima s novim Qualcomm i Exynos čipsetima. Ali, želite li jednostavan pametni telefon, bez previše postavljanja i pretraživanja postavki, s GUI koje je više nalik na čišću verziju Androida, onda ovaj uređaj nije za vas.

No, ako vam je potrebna dobra kamera, P20 Pro može se smatrati prioritetom. Kamere su svakako najistaknutija prodajna točka i proboj kojim se pokušava granice objektiva i CMOS-a u pametnim telefonima pomaknuti na neke druge razine. U svim ostalim aspektima je u razini konkurenata.

I na kraju, moram vam otkriti da je došlo vrijeme u kome zamjenjujem ovaj odličan model pametnog telefon koji me je dobro služio - mlađim modelom ;D Inače, svoj primjerak Huawei P20 Pro sam nabavila u popularnoj Neutrinomobile trgovini, koju odlikuju korektne cijene i osiguran servis za sve mobilne uređaje iz ponude.

Zašto kupiti?

- izgled i kvaliteta izrade

- snimanje noćnih fotografija

- 3x i 5x zumiranje

- visoki ISO 102400

- LED indikator za obavijesti

- brzo punjenje

- uključena zaštitna maskica

- ima IR

-128 GB memorije u osnovnoj verziji

- multifunkcionalni ID skener

Zašto ne kupiti?

- prošlogodišnji SoC

- prednja kamera je na srednjoj razini

- Bluetooth samo 4.2. standarda

- nema 3.5 mm (za neke)

- ne podržava microSD kartice i bežično punjenje u usporedbi s Galaxy S9/S9 +

- nema automatsko aktiviranje HDR moda

- nema Gallileo podršku sustava za navigaciju

- zagrijavanje kućišta u igrama

- otključavanje lica loše radi u mraku

- OIS ne podržava sve rezolucije videozapisa

 

Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal

Piše: Sanja Ledinek
01.09.2018. 09:44:00
http://metro-portal.hr/huawei-p20-pro-recenzija-4-mjeseca-kasnije/114089/