Metro-portal.hr

objavljeno 17.07.2010. 20:53:00
TRUBE I ZVIŽDUCI

Aktivisti se i danas okupili u Varšavskoj, traže ostavku ministrice graditeljstva

Prosvjednici su ispred zgrade Ministarstva graditeljstva počeli graditi simbolični zid kako bi ga "zazidali" kao odmazdu za zbivanja u Varšavskoj

varšavska prosvjed aktivisti
varšavska prosvjed aktivisti (Ranko Šuvar/CROPIX)

Prosvjednici - aktivisti Zelene akcije i Prava na grad okupili su se i večeras na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice izražavajući svoje nezadovoljstvo nastavkom gradnje u Varšavskoj ulici jer se time, kako tvrde, od građana otima javni prostor. Zbog prosvjeda onemogućen je bio promet Masarykovom ulicom i dijelom Gundulićeve, od 'zelenog vala' do Masarykove.

>> Varšavska - neka se više nikad ne ponovi!

Nekoliko stotina prosvjednika svoje nezadovoljstvo izražavalo trubljenjem i zviždanjem, a ispred njih je bila policijska blokada koja osigurava i onemogućuje pristup gradilištu. Među prosvjednike je došla i manja skupina Bad Blue Boysa.

>> HČSP: Bezrezervno podržavamo akciju policije u Varšavskoj

Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je novinarima kako se ograđuju od bilo kojeg eventualnog oblika govora mržnje i najavio mogućnost da prosvjednici odluče promijeniti lokaciju. Prosvjed je započeo u 19 sati, kao što je bilo i najavljeno, a dosad nisu uočeni nikakvi incidenti. Današnji prosvjed nastavak je jučerašnjeg okupljanja aktivista Zelena akcije i Prava na grad koji se protive gradnji rampe za ulaz u podzemnu garažu u Varšavskoj.

Prosvjednici su nedugo nakon okupljanja" na mjestu zločina" krenuli prema zgradi Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojim upravlja ministrica Marina Matulović Dropulić. Podsjetimo, aktivisti žele smjene upravo ministrice Matulović Dropulić i ministra policije, Tomislava Karamarka. Stigavši pred zgradu okupljeni su počeli graditi simbolični zid kako bi "zazidali Ministarstvo".

>> Varšavska: Specijalci u borbi s lepezama brutalno ponizili demokraciju

Prosvjednici su tada krenuli prema Trgu žrtava fašizma gdje je središnjica HDZ-a, ali prilaz im je bio onemogućen. Pred HDZ-om su ponovo zatražili smjenu ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić i ministra policije Tomislava Karamarka, nakon čega su se uputili prema Zelenom valu.

17.07.2010. 20:53:00
http://metro-portal.hr/aktivisti-se-i-danas-okupili-u-varsavskoj/44682/