Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2013. 14:45:00
ŠTO STVARNO POMAŽE

6 najboljih sportova protiv bolova u leđima

Vježbanje je uvijek dobro za tijelo, ali pogrešnim sportom možete leđima napraviti više štete nego koristi

Plivanje
Plivanje (Free Digital Photos)

Redovito kretanje i bavljenje sportom 1-2 puta tjedno najbolji su način prevencije problema s leđima s obzirom da je dugotrajno sjedenje zbog opisa posla danas gotovo neizbježno. Iako je svaka sportska aktivnost načelno dobra za tijelo, sportovi poput tenisa, rukometa i košarke mogu više štetiti leđima nego im koristiti. Pravi terapeutski učinak za leđa imaju sljedeće sportske aktivnosti:

1. Nordijsko hodanje
Brze šetnje jačaju prije svega kardiovaskularni sustav, a štapovi koji se koriste doprinose izgradnji mišića gornjeg dijela tijela. Nordijskim trčanjem mogu se baviti osobe iz svih dobnih skupina kao i pretile osobe. Obratite pozornost na ispravnu obuću. Počnite hodati dva puta tjedno po 15 minuta srednjim intenzitetom. Postupno povećavajte minutažu, a kada stignete do 60 minuta ubrzajte korake.

2. Skijaško trčanje
Za razliku od alpskog skijanja, skijaško trčanje ne opterećuje leđa i zglobove. Jača mišiće vrata, leđa, trbuha i nogu. Pokreti bi trebali biti glatki i ravnomjerni, a prije prvog odlaska na skijaško trčanje preporučuje se kondicijski trening na sobnoj temperaturi. Više o tehnikama i najboljim destinacijama za skijaško trčanje potražite u članku Zdravi i fit uz skijaško trčanje

3. Biciklizam
Vjerojatno najjednostavniji oblik bavljenja sportom koji je odličan za srce, kondiciju i leđa. Važno je da je bicikl dobro namješten za vašu visinu - gornji dio tijela trebao bi tijekom vožnje biti lagano nagnut prema naprijed, volan mora biti iznad sjedala. Za optimalan učinak vozite bicikl dva puta tjedno po najmanje pola sata.

4. Vodeni sportovi
U vodi je svaki pokret lakši, a gotovo svi vodeni sportovi jačaju mišiće i kondiciju bez nuspojava. U posljednje se vrijeme pored plivanja nude i tečajevi grupne gimnastike ili trčanja u vodi. Ako se odlučite za plivanje, najbolje je upravo plivanje na leđima.

5. Joga
Aktivnost koja objedinjuje duh i tijelo, a temelji se na istezanju cjelokupne muskulature. Pojedine vježbe na prvi pogled izgledaju neizvedivo, ali postoje i dobre početničke vježbe koje pomažu upravo kralježnici i leđima. Potražite ih među našim joga pozama tjedna.

6. Pilates
U fokusu pilatesa su ispravno disanje i jačanje svih esencijalnih mišića. Pilates pritom ne povećava volumen muskulature već je čini fleksibilnijom i čvršćom u cjelini. Vježba se polako, bez naglih pokreta što je idealno za opuštanje, leđa i zglobove.

Dodatan prijedlog - trampolin
Trampolin na prvu vjerojatno ne asocira na spravu koja nam može pomoći kod problema s leđima, no zapravo se radi o odličnom načinu prevencije i održavanja kondicije. Na trampolinu možete vježbati i kod kuće, a dovoljno je skakati ili trčati na mjestu oko pet minuta dnevno.

07.01.2013. 14:45:00
http://metro-portal.hr/6-najboljih-sportova-protiv-bolova-u-ledjima/59143/