« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 dana i 5 sati
STVARNO?

Kruh deblja - osim ako ne napravite ovo ;)

Ako ste među onima koji se teško odriču kruha, obradovat će vas informacija da postoji mogućnost da ga ne izbacite iz prehrane, čak i ako želite da smršate

I ovo je dobra varijanta...
I ovo je dobra varijanta... (Arhiva)
Više o

kruh

,

smrznuti kruh

,

prepečeni kruh

Tajna trika leži u tome da nakon kupovine ili pečenja kruha samo ga stavite u zamrzivač, jer učinak hlađenja i zamrzavanja škrob pretvara u otporni škrob. Možda zvuči čudno, ali ovim potezom tijelo apsorbira mnogo manje kalorija kada jedete kruh.

Otporni škrob, međutim, ima i druga korisnija svojstva koja se odnose na činjenicu da stvara hranu za crijevne bakterije. Ovo je jedan od razloga zašto stručnjak za prehranu dr. Michael Mosley voli držati svoj kruh u zamrzivaču i odmrzava ga i koristi po potrebi.

"Otporni škrob znači da tijelo apsorbira manje kalorija i da ih je stoga više dostupno crijevnom mikrobiomu (crijevnim bakterijama), što dobrim bakterijama daje nešto čime mogu da se hrane i uz pomoć čega mogu da se razmnožavaju", objašnjava on.

Bijeli kruh je inače poznat po visokom glikemijskom indeksu, zbog čega razina šećera u krvi prebrzo raste. Ako zamrznete kruh, stvara se veći udio otpornog škroba, što znači da se jednom zamrznuti kruh sporije probavlja u tijelu i kao rezultat toga ne izaziva nagli i ekstremni porast šećera u krvi, kao što se događa kod svježeg kruha. Ova vrsta procedure također smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

I prepečeni kruh dobar je za liniju

Poput zamrzavanja kruha, tostiranje kruha prije jela mijenja molekule škroba, koji zauzvrat bolje djeluju na probavljanje i manje je vjerojatno da će izazvati nagle skokove šećera u krvi.

Potvrdila je to i studija Sveučilišta Oxford Brookes iz 2008. koja je pokazala da prepečeni kruh izaziva 25 posto nižu reakciju šećera u krvi u poređenju sa svježim kruhom.

03.05.2024. 13:00:31
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.05.2024. 16:44
    crni kruh je najbolji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh