Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2021. 09:01:00
VJEŽBANJE

Znakovi da je krajnji čas da počnete vježbati

Sjedilački način života dovodi do toga da nam tijelo samo signalizira da je vrijeme da se počnemo kretati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Svi znamo da bismo se trebali hraniti zdravo i uravnoteženo te vježbati, ali uvijek se teško pokrenuti, a još teže posljednjih godinu i pol za vrijeme pandemije.

Ipak, pokrenuti se moramo i nakon nekog vremena tijelo će to samo početi tražiti od nas. Ovo su samo neki od znakova koje vam tijelo daje kada želi signalizirati da trebate početi vježbati.

Bole vas križa - ako nemate nikakvu drugu dijagnozu zbog koje bi vas mogla boljeti leđa, razlog je možda manjak kretanja. Vježbom ćete ojačati mišiće koji će onda lakše podržavati kralježnicu.

>> Zašto smo lijeni za vježbanje >>

Čini vam se da su vam zglobovi kruti - ako osjećate da vam je vrat krut ili da vam koljena nisu pokretljiva kao prije to ne znači nužno da starite nego da se morate početi ponovno kretati.

Loše spavate - ako tijekom dana unosite priličnu količinu kofeina, a i dalje ste pospani, to može značiti da ne spavate dobro. Uzrok toga, pak, može biti nedovoljno kretanje. Naime, ako se ne krećete, ne izmorite dovoljno tijelo preko dana. Ako je, pak, tijelo dovoljno izmoreno, lakše ćete zaspati i spavat ćete bez buđenja tijekom noći.

Stalno ste gladni - ako se ne krećete, vaše tijelo ne bi trebalo zahtijevati toliko hrane, ali vi ste stalno gladni. To može značiti da vaše tijelo proizvodi previše hormona koji je odgovoran za osjećaj gladi. Jedna studija je pokazala da vježbanje može smanjiti apetit jer smanjuje razine tog hormona.

>> Kako zavoljeti vježbanje >>

Stalno ste pogrbljeni - ako se svako malo uhvatite da ste pogrbljeni dok sjedite za radnim stolom to bi mogao biti znak da je vrijeme za vježbanje. Naime, ako ne vježbamo naši trbušni mišići slabe i jednostavno ne mogu pomagati pri održavanju pravilnog držanja kako bi trebali, piše Eat this.

Visok tlak - bilo da vam je dijagnosticiran ili da ste sami doma mjerili, visok tlak treba shvatiti ozbiljno. On se snižava osnaživanjem srčanog mišića, a upravo to radi vježba.

Zapušete se nakon nekoliko stepenica - ako ste napravili pauzu od vježbanja dugu nekoliko mjeseci, ali i dalje vjerujete da ste u formi, popnite se po stepenicama. Ako se zapušete nakon nekoliko stepenica, vrijeme je da krenete ponovno vježbati.

>> 5 malih stvari koje će vas potaknuti na vježbanje >>

Zatvor - kako bi vam probava ostala redovita, redovito biste trebali i vježbati jer kada se vi ne krećete ni važa crijeva nemaju toliku potrebu kretati se i obavljati svoj posao.

31.07.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/znakovi-da-je-krajnji-cas-da-pocnete-vjezbati/133425/