Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2011. 12:35:00
ZDRAV ŽIVOT

Životne mudrosti starih Maja

Kako živjeti dugo i zdravo? Devet životnih mudrosti starih Maja možemo primijeniti i danas.

Maje
Maje (Facebook)

Civilizacija Maja držala se životnih mudrosti koje uz malu prilagodbu možemo unijeti i u naše, suvremene živote.

Disanje
Kisik je jedan od najvažnijih i najjednostavnijih izvora zdravlja. Važno je disati mirno i duboko. Brojne stresne situacije možemo prevladati upravo pravilnim disanjem. Zrak je svuda oko nas, iskoristite ga.

Kretanje
I Maje su vjerovale da se zdrav duh nalazi u zdravom tijelu. Kondiciju su održavali gotovo nesvjesno, fizičkim radom. Kako danas zbog prirode posla većinom sjedimo trebali bismo se barem 30 minuta dnevno kvalitetno kretati i istezati.

>>10 zapovijedi Indijanaca

Prehrana
Pogrešna prehrana negativno utječe na naše zdravlje i osjećaj ugode u vlastitom tijelu. Namirnice je potrebno uvijek dobro prožvakati, a prejedanje treba izbjegavati. Ostavite između obroka tijelu dovoljno vremena da probavi hranu (oko četiri sata).

Osjećaji
Dopustite si osjećaje, pokažite ih jer u suprotnom prikupljate negativnu energiju.

Davanje
Davanjem ne pomažete samo drugima nego i sebi. Maje su vjerovale da uslijed usredotočenosti na tuđe potrebe zaboravljamo vlastite brige koje potom na čudesan način nestaju.

Masaže
Masaže su u životu Maja imale važnu ulogu u liječenju i prevenciji, poboljšanju osjećaja ugode, opuštanju, jačanju imuniteta i prokrvljenosti. Majanska masaža usmjerena je na abdominalno područje odnosno područje trbuha.

Prirodni lijekovi
Priroda može izliječiti većinu bolesti. 10 ljekovitih biljaka koje možete uzgojiti kod kuće

Opuštanje
Opuštanje djeluje osvježavajuće i vraća ravnotežu. To može biti polusatni popodnevni san ili vrijeme odvojeno za nešto što stvarno volimo.

Voda
Uz kisik, voda je neophodna za život. U tijelo je potrebno tijekom cijelog dana unositi tekućinu, pri čemu je najbolja upravo voda. Znakovi da ste dehidrirali 

08.05.2011. 12:35:00
http://metro-portal.hr/zivotne-mudrosti-starih-maja/58593/