Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2010. 23:35:00
TIJELO I UM

Ženski orgazam aktivira čak 30 centara u mozgu

Mozak žene tijekom orgazma je iznimno aktivan, a u orgazam su uključeni brojni različiti centri mozga

Ženski orgazam aktivira čak 30 centara u mozgu
Ženski orgazam aktivira čak 30 centara u mozgu (Shutterstock)

Znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju istražili su što se sve događa u ženskom mozgu tijekom orgazma. Magnetska rezonanca pokazala je da je njihov mozak izrazito aktivan tijekom orgazma, točnije, aktivno je čak 30 različitih centara u mozgu koji upravljaju emocijama, užitkom, smirenošću, ali i sjećanjem.

Oko dvije minute prije orgazma aktivira se centar u mozgu za osjet užitka, a neposredno prije samog orgazma aktivira se senzorna kora mozga koja obrađuje dodire na drugim dijelovima tijela, kao i talamus, koji prenosi signale iz drugih dijelova tijela.

>> Kako prepoznati kada glumi orgazam?

Pri samom orgazmu aktivne su inzula i cingularna kora koje obrađuju emocije. Aktivira se i hipotalamus koji upravlja temperaturom, glađu, žeđu i umorom, ali i takozvani nucleus accumbens koji upravlja osjetom užitka, zadovoljstva i radosti, te nucleus caudatus koji je odgovoran za pamćenje.

Zaključak je da ženski mozak stvara vrlo širok odgovor, i to cijelim mozgom i tijelom, a znanstvenike je iznenadilo i to što je kod svih žena mozak reagirao na jednak način.

26.11.2010. 23:35:00
http://metro-portal.hr/zenski-orgazam-aktivira-cak-30-centara-u-mozgu/51837/