Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2011. 15:30:00

Zašto je fleksiseksualnost sve popularnija

Fleksiseksualke su zapravo heteroseksualne žene, ali se ne žele čvrsto vezati uz tu seksualnu orijentaciju

Žene su u smislu seksualnosti puno fleksibilnije od muškaraca
Žene su u smislu seksualnosti puno fleksibilnije od muškaraca (Deviantart/Dreamstime)

Ne tako davno izmišljena je nova riječ koja opisuje rastući broj heteroseksualnih žena koje se poigravaju i s biseksualnošću - one su fleksiseksualke. U biti, radi se o heteroseksualnim ženama koje se ne žele čvrsto poistovjećivati s tom seksualnom orijentacijom.

O tome smo već pisali u članku o fleksiseksualkama, ali sada se po tom pitanju oglasila i struka.

Svima je već jasno da je pop kultura glavni propagator flekiseksualnosti; sjetit ćete se primjera  - poljubac Madonne i Britney Spears, Katty Perry i pjesma „I Kissed a Girl", a tu su još i glumica Lindsay Lohan koja je hodala s DJ Samanthom Ronson koja je tvrdila da nije lezbijka već biseksualna, pa čak i glumica Drew Barrymore koja je jednom prigodom izjavila da je „biti sa ženom poput istraživanja vlastitog tijela, ali kroz neku drugu osobu".

U nedavnom izvješću kojeg je objavio ABC News navodi se kako je fleksisekualnost postala važan dio srednjoškolske kulture. U njemu se spominje istraživanje iz 2003. godine koje je provelo Sveučilište Northwestern u kojem su se uspoređivali uzorci i uzroci seksualnog uzbuđenja kod muškaraca i žena. Pokazalo se da seksualna uzbuđenost i njeni uzroci kod žena nisu nužno vezani za njenu seksualnu orijentaciju (fleksibilnije su) što je uglavnom slučaj kod muškaraca.

Neke djevojke to rade kako bi privukle pozornost muškaraca ili proživjele fantaziju trojca na čije ostvarenje ih najčešće 'prisiljavaju' muškarci. Katkada se radi o indirektnom ruganju homoseksualnoj i lezbijskoj zajednici.  No općepoznata je činjenica da većina muškaraca uživa u tome kad su dvije žene zajedno. Kako fleksiseksualke nisu homoseksualke u pravom smislu te riječi, što znači da ne traže vezu s drugom ženom, većina ljudi smatra da se radi o svojevrsnoj predstavi za javnost. Feministkinje će reći da se radi o daljnjem objektiviziranju žena.

Lisa Diamond proučava ovaj fenomen već nekoliko godina. Izvanredna profesorica na studijima o spolu i spolnim razlikama pri Sveučilištu Utah potvrdila je da su žene zaista fleksibilnije u smislu seksualnosti iz nekoliko kulturoloških ali možda i bioloških razloga. „Mislim da se svijest o tome da ne morate biti 100 posto homoseksualni da biste imali sposobnost uživanja u kontaktu sa istim spolom sve brže širi", rekla je Diamond, inače autorica knjige „Seksulana fluidnost; Razumijevanje ženske ljubavi i požude" iz 2008. ('Sexual Fluidity: Understanding Women's Love and Desire').

U prošlosti bilo koja istospolna seksualna aktivnost i privlačnost ženu bi odmah strpala u kategoriju biseksualke ili lezbijke, ali danas je jasno da su žene puno složenije od toga, napominje stručnjakinja.

„U popularnoj kulturi sve je više primjera koji to potvrđuju, a sve to odražava se i u samom terminu (fluidnost)", rekla je Diamond dodavši da ženska fluidnost oduvijek postoji, ali da društvo tek sad, nakon toliko prikupljenih podataka, ima kulturološkog razumijevanja za nju.

Muškarci su s druge strane puno 'krući' u smislu seksualnosti, no to je vjerojatno zato što je današnje društvo puno predrasuda i licemjerja. „Iako je to kad djevojke ljube djevojke uzbuđujuće, kao i kad se muškoj heteroseksualnoj publici ženska istospolna seksualnost prezentira u vidu raznih (vizualnih)prikaza, mi to ne smatramo prijetnjom ili razlogom za uzbunu", rekla je Diamond.

No kad su u pitanju muškarci u istom kontekstu, društvo nema jednake kriterije. Muškarci jednostavno nemaju kulturološko dopuštenje za nešto takvo, rekla je na kraju Diamond.

 

24.02.2011. 15:30:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-fleksiseksualnost-sve-popularnija/55757/