Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2010. 18:53:00
IMA NADE

Zamrznuta sperma oboljelima od raka omogućuje da osnuju obitelj

Sperma mladih muškaraca oboljelih od raka ugrožena je kemoterapijom, ali i za to postoji rješenje koje mnogi sve češće odabiru

zamrzavanje sperme
zamrzavanje sperme (MWN)

Kada su Chrisu Biblisu u dobi od 16 godina dijagnosticirali leukemiju, liječnici su znali da će preživjeti samo pomoću terapije zračenjem. Nažalost, i njegovi testisi morali su biti ozračeni. Chris bi ostao neplodan.

Bilo je to 1987. godine. Kod kuće u Alabami, Biblisova je majka pročitala članak o britanskim liječnicima koji su zamrzavali spermu. Odlučila je kako želi da i njezin sin zamrzne svoje spermu, kako bi imao mogućnost jednog dana zasnovati obitelj. ''Nekako sam mislio da je to dobra ideja'', prisjeća se Biblis, sada u dobi od 40 godina, ''ali bilo je to ponižavajuće. Morao sam se nekoliko sati voziti s ocem kako bih dao uzorak.''

Njegov se neobičan izbor ipak isplatio: prošle godine on i njegova supruga dobili su zdravu djevojčicu Stellu. Začeta je 22 godine starom Chrisovom speromom. ''Bilo je to poput bilo koje druge in-vitro trudnoće'', objašnjava Chrisova supruga Melodie. ''Kad smo odlučili to učiniti nismo shvaćali da je pomalo neobično koristiti 22 godine staru spermu.''

zamrzavanje sperme

Chrisova kći Stella

Bilo je ovako: samo je jedno dijete ikada začeto pomoću stare sperme, zato što je 1987. bilo kakvo zamrzavanje sperme bilo vrlo neuobičajeno. Ali danas se mladim muškarcima koji boluju od raka redovito savjetuje da daju uzorke sperme. Potražnja raste jer 80% djece i adolescenata s rakom danas preživljava.

''Imati djecu je često zadnja stvar na koju misle tinejdžeri'', objašnjava dr. Richard Wing, prvi čovjek Udruženja za reproduktivnu endokrinologiju (Reproductive Endocrinology Associates) u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. ''Ali kemoterapija i zračenje često uzrokuju gubitak sperme kod muškaraca, a zamrznuta sperma može trajati desetljećima.'' Dr. Wing je obitelji Biblis pomogao da začnu dijete.

>> Stvorena laboratorijska sperma iz matičnih stanica

Danas i žene koje prežive rak imaju veće šanse da začnu. Jajašca se danas mogu zamrznuti pomoću tehnologije koja brzo zamrzava i čini ih održivima - oko petine zamrznutih jajašaca rezultira trudnoćom.

''Ali žene ne mogu samo dati jajašca na zamrzavanje'', objašnjava dr. Wing. ''Potrebna su dva do tri tjedna kako bi se jajnici pripremili za ovulaciju, a održivost jajašaca ovisi o tome koliko je rak uznapredovao.'' U prošlosti su se žene bez partnera oboljele od raka suočavale s dilemom: zamrznuti jajašca s malim mogućnostima za uspjeh ili izabrati oplodnju pomoću donatora sperme.

>> SpermCheck - test kojim sami provjeravate svoju spermu

Ali čak i uz optimistične izglede za roditeljstvo nakon što su preboljeli rak, mnogi odbijaju jedinu šansu koju imaju. ''Moja procjena je da se manje od četvrtine mladih pacijenata oboljelih od raka oba spola podvrgne zamrzavanju'', kaže dr. Kutluk Oktay, direktor Instituta za očuvanje plodnosti (Institute for Fertility Preservation) na Medicinskom fakultetu u New Yorku.

Kad je Chris Biblis dostavio svoj uzorak sperme, nije razmišljao o svojoj maloj Stelli kojoj upravo rastu zubići. ''Sretan sam što sam preživio rak. Ali još sretniji sam zbog toga što sam postao otac'', kaže Chris.

zamrzavanje sperme

Chris i Melodie Biblis

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
25.08.2010. 18:53:00
http://metro-portal.hr/zamrznuta-sperma-oboljelima-od-raka-omogucuje-da-osnuju-obitelj/46743/