Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2011. 12:52:00
HAAŠKA PRESUDA

Za što su sve krivi Ante Gotovina i Mladen Markač?

Gotovina i Markač krivi su po svim točkama osim jedne, Ivan Čermak oslobođen je po svim točkama optužnice

Haaški sud
Haaški sud (YouTube)

Sudsko vijeće u Haagu proglasilo je Antu Gotovinu i Mladena Markača krivima za zločine protiv čovječnosti. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18, dok je Ivan Čermak oslobođen po svim točkama optužnice.

Gotovina i Markač krivi su po gotovo svim točkama optužnice  - djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobođeni odgovornosti u jednoj točki koja se odnosi na prisilno premještanje. 

Tužitelji su za Gotovinu izvorno tražili 27 godina kazne, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina. Njihovi branitelji tražili su oslobađajuće presude, a i sami generali su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice.

"Ohrabrujuća je činjenica da je sudac Orie do sada donio 3 presude koje je žalbeno vijeće oborilo, nadamo se da će i s ovom biti isti takav slučaj. Očito da Orie ima problem s presudama", prokomentirao je odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić.

Odvjetnici Čermaka i Markača najavili su žalbe na presudu. Do drugostupanjske presude mogle bi proći dvije i pol godine.

Za što su sve krivi Ante Gotovina i Mladen Markač?

Točka 1 - Progon kao zločin protiv čovječnosti,

Točka 2 - Deportacija kao zločin protiv čovječnosti,

Točka 4 - Pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja,

Točka 5 - Razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja,

Točka 6 - Ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti,

Točka 7 - Ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja,

Točka 8 - Nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti

Točka 9 - Okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja.

Nisu krivi za točku 3 - Nečovječna djela prisilnoga premještanja kao zločin protiv čovječnosti. 

S obzirom na vrijeme provedeno u pritvoru, koje će biti uračunato u ukupnu kaznu, Gotovini je preostalo 18 godina i 7 mjeseci zatvora. Olakšavajuća okolnost mu je uzorno vladanje u pritvoru i ponašanje za vrijeme suđenja. Markačeva olakšavajuća okolnost je njegovo zdravstveno stanje. Na slobodu bi mogli izaći kada osluže dvije trećine kazne. 

Udruženi zločinački pothvat

Prema riječima suca, udruženi zločinački potkvat organizirao je Franjo Tuđman: "Udruženi zločinački pothvat stvoren je krajem srpnja 1995. godine i nastavljen je tijekom perioda kojeg pokriva optužnica. Tuđmanov cilj bio je protjerati Srbe iz Krajine i umjesto njih naseliti hrvatsko stanovništvo." Ključan je bio sastanak na Brijunima na kojem su Gotovina i Markač sudjelovali, dok Čermak "nije bio svjestan udruženog zločinačkog pothvata". 

15.04.2011. 12:52:00
http://metro-portal.hr/za-sto-su-sve-krivi-anet-gotovina-i-mladen-markac/57751/