Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2012. 23:05:00
60 U HLADU

Vruće vam je? Zamislite tek da živite u ovim gradovima

Postoje mjesta na svijetu s temperaturama prema kojima su one kojih zadnjih dana vladaju u nas pravi mačji kašalj

Atena je najtopliji europski grad, s još uvijek neimpresivnim temperaturama u svjetskim razmjerima
Atena je najtopliji europski grad, s još uvijek neimpresivnim temperaturama u svjetskim razmjerima (Arhiva)

Bez obzira na to hladite li se upravo klima uređajem ili na kakav alternativni način, vrućine koje ovih dana vladaju našom zemljom nisu poštedile niti jedan njezin kutak. Ipak, bez obzira na to što su temperature doista gotovo rekordno visoke za ovaj dio godine, postoje mjesta na svijetu s temperaturama prema kojima je današnjih tridesetak stupnjeva u nas pravi mačji kašalj. Saznali smo koji su to europski i svjetski temperaturni rekorderi, a vama toplo preporučamo da ih posjetite isključivo iz svoje udobne i rashlađene fotelje.

Najtopliji europski grad - Atena

Iako su atenske temperature vrlo blage ako ih usporedimo sa većinom pustinjskih ili tropskih lokacija, život u glavnom gradu Grčke ljeti nije nimalo lagodan ukoliko nemate klima uređaj gdje god boravite. Prosječna dnevna temperatura od 34 stupnja koja redovito prelazi i 40 stupnjeva (atenski rekord je 48) natjerat će vas da se klonite šetkanja njenim ulicama u rana ljetna popodneva.

Najtopliji mali grad na svijetu  - Ahvaz, Iran

Ovaj pustinjski grad u zapadnom Iranu, na obali rijeke Karun, zapravo i nije tako mali (veličine Zagreba), ali je svakako rekordan po svojim temperaturama. Iako su temperature iznad 40 stupnjeva ljeti sasvim normalna pojava, svake godine ovo mjesto zabilježi i dane u kojima živa dosegne i 55 stupnjeva. Kao da ni to nije dovoljno, svakih nekoliko tjedana grad zametu i velike pješčane oluje.

Najtopliji veliki grad na svijetu  - Bangkok, Tajland  

Iako ima tropsku klimu, glavni grad Tajlanda proglašen je najtoplijim gradom na planetu od strane Svjetske meteorološke organizacije zbog prosječnih dnevnih temperatura od 36 stupnjeva. Najviše temperature događaju se u ožujku, travnju i svibnju, ali vlaga u zraku iznimno je visoka gotovo cijele godine. Ukoliko baš gorite od želje da posjetite ovaj inače iznimno živopisni grad, svakako to učinite za vrijeme zimskih mjeseci kada je prosječna temperatura „tek" 29 stupnjeva.

Najtopliji grad po noći  Samail, Oman  

Iako prosječna dnevna temperatura od 42 stupnja celzija u ovom gradu nije spektakularna u usporedbi sa nekim drugim mjestima, noćne temperature u ljetnimmjesecima od prosječnih 33 stupnja zasigurno redovito drže 40-tak tisuća njegovih stanovnika budnima. Ako ništa drugo, barem imaju odlično opravdanje za ljenčarenje za vrijeme radnog vremena.

Najtoplija točka na Zemlji  Dallol, Etiopija  

Ukoliko tražite jedno od najosamljenijih te istovremeno pakleno vrućih destinacija za godišnji odmor, ovo je pravo mjesto za vas. Regija Afar nalazi se 100 metara ispod površine mora, a mjesto na kojemu je nekoć bio i gradić Dallol sada je sablasno prazan grad duhova. Prosječna godišnja temperatura ovog mjesta jest 35 stupnjeva, redovito se penje do 46 po danu, a maksimalna izmjerena temperatura bila je nevjerojatnih 63 stupnja. Ne zaboravite ponijeti ventilator!

21.06.2012. 23:05:00
http://metro-portal.hr/vruce-vam-je-zamislite-tek-da-zivite-u-ovim-gradovima/72124/