Metro-portal.hr

objavljeno 19.09.2010. 19:00:00
HUZJAK:

Vodostaji u Hrvatskoj pod nadzorom, nekoliko područja ipak poplavljeno

Na području Sisačko-moslavačke županije aktivirana retencija Lonjsko polje i tamo je stanovništvo obaviješteno da makne stok

Vodostaji u Hrvatskoj pod nadzorom, nekoliko područja ipak poplavljeno
Vodostaji u Hrvatskoj pod nadzorom, nekoliko područja ipak poplavljeno (Branimir Boban/CROPIX)

U Hrvatskoj su u pod nadzorom veliki vodostaji rijeka i nigdje nema alarmantnih situacija, zahvaljujući kvalitetnim preventivnim mjerama svih službi uključenih u sustav obrane od poplava, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) pomoćnik ravnatelja i zapovjednik civilne zaštite RH Stjepan Huzjak.

Rekao je da su poplavljeni dijelovi područja na potezu - Medsave- Strmec Samoborski gdje nema klasične obrane nasipima. Tamo su postavljeni zečji nasipi i ako će trebati stanovništvo će biti evakuirano. Drugo poplavljeno područje je kod Brdovca - naselja Brdovec, Drenje, Zdenci, Javorje i Ključ Brdovečki. U Javorju je bilo ugroženo osam kuća i iz njih je evakuirano 15-tak ljudi dok se ne stvore sigurni uvjeti za njihov povratak, rekao je Huzjak.

>> Poplavljene kuće kod Čakovca, Drava također raste

Također je izvijestio da je u naselju Gmajna u Krapinsko-zagorskoj županiji poplavljeno desetak zgrada (prizemne kuće, gospodarski objekt s 30 krava) uz rijeku Sutlu. Tamo je zatvorena cesta i granični prijelazi Mihanović Dol i Plavić. U mjestu Čret-Krapinske Toplice voda je ušla u dio prostora pilane, a opasnost od poplave prijeti jednoj kući. Pripremaju se vreće s pijeskom za podizanje nasipa. Rekao je da je na području Sisačko-moslavačke županije aktivirana retencija Lonjsko polje i tamo je stanovništvo obaviješteno da makne stoku. Na nekim dionicama na rijeci Kupi mogu biti poplavljene ceste, ali stanovništvo nije ugroženo.

U jutarnjim satima je zbog bujica poplavljeno uže područje Umaga (poplavljeno je puno podrumskih prostorija, automobila i ureda u prizemljima objekata), a u Novigradu voda je prodrla u Dom umirovljenika, a poplavljena je i nova sportska dvorana. Zatvoreni su granični prijelazi Kaštel i Plovanija. Najavio da se dolaskom novog vodnog vala Save iz Slovenije u Zagreb koji se očekuje u večernjim satima (od 22 do 24 sata) očekuje da će izrazitije biti zahvaćeno područje Medsave, Strmec Samoborski i naselja kod Brdovca. Rekao je da će se tu maksimalno pojačati obrana od poplava. (hina/metro-portal)

19.09.2010. 19:00:00
http://metro-portal.hr/vodostaji-u-hrvatskoj-pod-nadzorom-nekoliko-podrucja-ipak-poplavljeno/48251/