Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2011. 17:30:00
PRIVLAČAN PRIJEDLOG

Vlada se sprema za izbore, Zakon o pravima branitelja želi na ustavnoj razini

Premijerka Kosor je istaknula kako bi se prijedlogom da se taj zakon digne na razinu ustavnog zakona na poseban način obvezali svi koji ga moraju provoditi

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Goran Mehkek/CROPIX)

Hrvatska je vlada danas prihvatila odluku o pristupanju promjeni Ustava Republike Hrvatske, a tom bi se promjenom utvrdilo da se zaštita branitelja uređuje ustavnim zakonom, koji je organski zakon i u Saboru se donosi i mijenja dvotrećinskom većinom, piše Hina.

Tako bi se Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podigao na razinu ustavnog zakona. To je odgovor na inicijativu hrvatskih branitelja koju su nedavno iznijeli na sastanku u vladi, a vlada je podupire, prihvaća i smatra opravdanom te vjeruje da će to učiniti i Hrvatski sabor kako bi se branitelji, kao jedna od najranjivijih skupina društva, dodatno zaštitili, i da odredbe tog zakona budu dosljedno provedene, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na sjednici vlade.

Podsjetila je da se ove godine obilježava 20. obljetnica hrvatske samostalnosti za koju su najzaslužniji upravo hrvatski branitelji svojom hrabrošću i odlučnošću iskazanom u Domovinskom ratu. Premijerka Kosor je rekla i kako se dosad nisu dosljedno poštovale neke odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, primjerice o zapošljavanju djece hrvatskih branitelja.

Istaknula je kako bi se prijedlogom da se taj zakon digne na razinu ustavnog zakona na poseban način obvezali svi koji ga moraju provoditi, kako se zaštita hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji mora dosljedno provoditi bez obzira na to tko je i kada na vlasti. Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić vjeruje da će tu inicijativu poduprijeti i Hrvatski sabor. Sve zemlje skrbe o svojim braniteljima, posebno zemlje koje imaju pobjedničku vojsku. Hrvatska vojska je pobjednička vojska, rekao je, dodajući da Hrvatska ima dobro izgrađen sustav zaštite koji će se predloženim izmjenama Ustava podići na još višu razinu na najbolji mogući način.

Zanimljivo je da Vlada s ovim prijedlogom javno izlazi tek nekoliko dana nakon haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču zbog koje je premijerka Kosor sa svojim stručnim stožerom upravo od branitelja primila najviše kritika. Sprema li se to Vlada za izbore? I želi li ovim prijedlogom ponovo osvojiti simpatije hrvatskih branitelja? Kao i obično, vrijeme će pokazati što je istina.

21.04.2011. 17:30:00
http://metro-portal.hr/vlada-se-sprema-za-izbore-zakon-o-pravima-branitelja-zeli-na-ustavnoj-razini/58003/