Metro-portal.hr

objavljeno 26.09.2010. 10:30:00
ELEKTRONIKA ZABAVE

Veliki promašaji digitalnog doba

Milijuni dolara su otišli u zrak zbog proizvoda koji nikada nisu ostvarili zapažen uspjeh na tržištu

Minidisc
Minidisc (Wikipedia/Shutterstock)

Najavljivali su revoluciju na tržištu, ali su nestali i prije nego što smo za njih čuli. Uzroci sežu od brzog zastarijevanja do jednostavno loših proizvoda. Među najvećim promašajima potrošačke elektronike su:

>>5 velikih izuma koje još nismo ni počeli koristiti

DCC - Digital Compact Cassette
Digitalnu kazetu je 1992. razvio Philips u suradnji sa koncernom Matsushita koji je ujedno poznat po proizvodima marke Panasonic. Trebala je zamijeniti klasičnu kazetu. Iako je digitalni zvuk doista bio kvalitetan, pokazalo se da je DCC vrlo nepraktična zbog čega nikada nije postigla zapažen uspjeh na tržištu, zajedno s pripadajućim DCC playerom.

MD - Minidisc
Konkurentski proizvod DCC-u koji je postao hit u Japanu uz vrlo skroman uspjeh u Europi. Na tržište ga je lansirao Sony 1992. godine, a uz same diskete prodavali su se i Minidisc playeri. Proizvod je trebao zamijeniti walkmane, ali se nije uspio probiti između ostalog zbog dolaska glazbenih CD-a.

Super Audio CD i DVD-Audio
DVD-Audio mediji bili su naprednija vrsta CD-a s kvalitetnijim zvukom i većim kapacitetom. Međutim, njihovo korištenje je iziskivalo dodatan trošak za potrošača jer nisu funkcionirali u postojećim uređajima. S druge strane, Super Audio CD-i su radili na postojećim uređajima, ali potrošači nisu primjećivali razliku između njih i klasičnih CD-a.

Betamax i Video2000
Krajem 70-godina Betamax, Video 2000 i VHS vodili su tzv. rat formata. Nakon višemilijunskih investicija sa sve tri strane, na kraju je pobijedila video kazeta (VHS) koju su tek godinama kasnije zamijenili DVD-i.

>>Tehnologija prepoznavanja lica vas ne treba plašiti - zasad

N-Gage, Pippin i druge konzole
Velik broj proizvođača pokušao je lansirati svoj proizvod na tržište igraće industrije, ali su samo rijetki uspjeli. Pippin je Appleova konzola iz 1995. koju je pokopao superiorniji PlayStation. Nokia N-Gage je mješavina mobitela i konzole koja je bila podjednako nepraktična za telefoniranje i igranje, a sličnu sudbinu imale su konzole Dreamcast (Sega, 1998.) i Jaguar (Atari, 1993.).

Windows Vista
Windows Vista postao je najlošiji operativni sustav Microsofta u povijesti. Potrošači su radije nastavili koristiti pouzdaniji i ekonomičniji XP, a i sam Microsoft je priznao pogrešku brzim uvođenjem Windowsa 7.

26.09.2010. 10:30:00
http://metro-portal.hr/veliki-promasaji-digitalnog-doba/48694/