Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2011. 14:35:00
NOS I KOŽA

Vaše lice vam govori koliko ste bolesni 2. dio

U prvom dijelu govorili smo o simptomima na očima sada su na redu nos i izgled kože lica.

zdrava boja lica pokazuje i da je naše tijelo zdravo
zdrava boja lica pokazuje i da je naše tijelo zdravo (Shutterstock)

U prvom dijelu pisali smo o bolestima na koje vas upozoravaju vaše oči. U ovom nastavku donosimo bolesti na koje vas upozoravaju nos i koža lica.

NOS

Povećani nos

Mogući uzrok: rosacea, akromegalija

Zadebljanje kože oko nosa, poznat i kao rhinophyma, može se pojaviti u teškim slučajevima rosacee. Ovo kronično stanje kože pojavljuje se zbog abnormalnosti u krvnim žilama lica koje uzrokuju da nos postaje gomoljast zbog povećanja izlučivanja lojnih žlijezda.
Izbjegavanje mogućih okidača (sunce, stres, jako začinjena hrana, alkohol) i lijekovi mogu pomoći kad je u pitanju crvenilo, ali u teškim slučajevima pomoći može samo plastična kirurgija.

Hormonalno stanje akromegalija, poznato i kao gigantizam, također može dovesti do promjena u izgledu nosa, ali i ruku, čeljusti i jezika. Do akromegalije dolazi kad hipofiza proizvodi previše hormona rasta, stimulirajući pretjeran rast mišića, hrskavice i kostiju. Najčešće uzrok je benign tumor hipofize.

KOŽA

Crvenilo kože

Mogući uzrok: lupus, bolesti srca, menopauza

Crvenilo može biti znak autoimune bolesti, sistemskog eritemskog lupusa. Uz bol u zglobovima i umor, to donosi i osip poput leptirovih šara na obrazima i nosu. Rezultat je napada tijela na vlastito tkivo, uključujući i kožu, a pogoršava se izlaganjem suncu.

Mitralna stenoza, bolest u kojoj se mitralne valvule (lijevo od srca), ne otvaraju u potpunosti, također može uzrokovati ružičasto-ljubičaste mrlje koje su posljedica povišenog krvnog tlaka u cijelom tijelu i smanjenog sadržaja kisika u krvi. Učinci su najočitiji na licu, gdje je koža najtanja, a krvne žile su postavljene jedna uz drugu.

Crveno, pjegavo lice i vrat čest je znak menopauze. Promjene u razini hormona utječu na hipotalamus, područje u mozgu koji regulira toplinu. Kao rezultat toga, mozak misli da je tjelesna temperatura previsoka i mora biti smanjena pa razrjeđuje krv u krvnim žilama uzrokujući crvenilo i osjećaj vrućeg peckanja.

Debelo, napuhnuto lice

Mogući uzrok: neaktivna/ili manje aktivna štitnjača, zaušnjaci

Kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina koji kontrolira koliko tijelo koristi energije, metabolizam se usporava. To može dovesti do debljanja, uključujući i lice.

Neke autoimune bolesti uključujući Hashimotovu bolest, koja nastaje zbog oštećenja štitnjače, ali i lijekovi za depresiju i poremećaje srca mogu dovesti do poremećaja rada štitnjače.

Rani simptomi mogu uključivati ​​umor, depresiju i bolove u mišićima. Može se liječiti hormonskim nadomjesnim tabletama.

Karakterističan izraz hrčka je posljedica zaušnjaka, vrlo zarazne virusne infekcije protiv koje se u Hrvatskoj provodi obvezno cijepljenje u djetinjstvu. To se događa kada se zaraze parotidne žlijezde smještene ispod ušiju.

Ostali simptomi uključuju bol i osjetljivost u žlijezdama, gubitak apetita i bol u zglobovima. Iako se obično ne smatra jako ozbiljnom bolesti (osim kod mladih muškaraca, gdje može dovesti do neplodnosti), zaušnjaci dijele simptome s više ozbiljnih infekcija kao što su žljezdana groznica, pa je kod ovih simptoma važno potvrditi stanje od strane svog liječnika opće prakse.

Promjene boje kože

Mogući uzrok: bronhitis, astma, žutica

Bolesti dišnog sustava kao što su bronhitis i emfizem pluća mogu kožu učiniti suhonjavom i sivom. Do toga dolazi jer u krvi nema dovoljno kisika za opskrblljivanje tijela. Takva koža na vrlo malom djetetu je dobar način za predviđanje mogućeg napada astme.

Žuta boja na koži može biti znak žutice, uzrokovane nakupljanjem bilirubina, žute tvari koja se proizvede raspadom crvenih krvnih stanica. Normalno se izlučuje iz tijela kroz mokraću. Međutim, ako nešto nije u redu s jetrom, može se nakupiti višak. U oba slučaja, radije provjerite kod doktora.

Svrbež

Mogući uzrok: ekcem, trudnoća, osjetljivost na antibiotike

Suha koža, koja svrbi i boli je dobro poznat simptom ekcema. Obično se javlja u područjima s naborima kože, kao što su oči i uši. No, i trudnoća također može biti uzrok svrbeža kože, osobito u kasnijim fazama, kada koža dolazi do svog maksimuma rastezanja.

Visoka razina hormona ometa izlučivanje žuči (žuta tekućina koja pomaže kod probave) iz jetrenih stanica. Ako dođe do izlijevanja u krv umjesto odlaska u probavni trakt, uzrokuje intenzivan svrab. 

Određeni lijekovi, antibiotici i antihistamici također mogu uzrokovati svrbež.

Prištići kod žena

Mogući uzrok: sindromom policističnih jajnika

Hormonalni poremećaj policističnih jajnika može dovesti do niza simptoma, uključujući problem začeća, pretjeranog rasta kose, ali i akne do kojih dolazi jer neke žene imaju povećanu razinu muškog hormona testosterona, koji pak povećavaju proizvodnju sebuma, prirodnog ulja u koži.
Što uzrokuje stanje je nepoznato, iako postoji genetska veza. Dijagnoza uključuje skeniranje i krvne testove.


15.06.2011. 14:35:00
http://metro-portal.hr/vase-lice-vam-govori-koliko-ste-bolesni-2-dio/60166/