Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2022. 09:01:00
MLJAC

Uskrsni ručak uz finu janjetinu

Janjetina, kao što dobro znamo, odlično ide uz razne začine koji na najbolji mogući način ističu okus ovog omiljenog mesa

Janjetina je obično za ručak...
Janjetina je obično za ručak... (Arhiva)

Blagdani ne idu bez punog stola, a kad je u pitanju Uskrs, jedino što nam je na pameti jest - fina janjetina za Uskršnji ručak. Znamo da će se razviti rasprava o tome kako treba napraviti ručak i tko ima bolji recept - pa ćemo vam mi ponuditi jedan.

Janjetina, kao što dobro znamo, odlično ide uz razne začine koji na najbolji mogući način ističu okus ovog omiljenog mesa - najbolje ide uz origano, ružmarin, mažuran, metvicu i češnjak, a najbolje rezultate postići ćete ako sitno nasjeckate začine, natrljate njima meso i ostavite ga preko noći u hladnjaku. 

No, bit će dovoljna i dva sata mariniranja u začinima, a za bolji okus možete zarezati meso na nekoliko mjesta i u rezove utisnuti grančice ružmarina i češnjeve češnjaka. 

Recept za pečenu janjetinu

Sastojci

1 kg janjeće plećke
3 češnja češnjaka
nekoliko grančica ružmarina
60 ml maslinovog ulja
1 kg krumpira

Priprema:

Predlažemo vam dobar komad janjeće plećke koji prvo začinite kako je gore opisano, a režnjeve češnjaka utisnete duboko u meso i zatvorite ih, a meso stavite u vatrostalnu posudu.

Meso lagano poprskajte maslinovim uljem, posolite i popaprite pa stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva i prekrijte aluminijskom folijom.

Nakon otprilike dvadesetak minuta pečenja otkrijte meso i oko njega rasporedite krupno nasječeni krumpir i ponovno pokrijte na dvadesetak minuta. Zadnjih dvadesetak minuta pecite sve bez folije, kako biste dobili finu hrskavu koricu,

Ne zaboravite okrenuti krumpire kad ih otkrijete i zaliti meso njegovim sokom od pečenja.

Možete isprobati i pečenu janjetinu s mladim krumpirom.

17.04.2022. 09:01:00
http://metro-portal.hr/uskrsni-rucak-uz-finu-janjetinu/137325/