Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2010. 12:20:44
FRANCUSKA TAJNA

Ultimativna Dukan dijeta: Jedite koliko želite uz samo jedno pravilo

Dukan dijeta: Jeste li se kad pitali zašto francuske žene izgledaju tako vitko i vitalno bez obzira na svoju dob?

Dukan dijeta - kako smršaviti
Dukan dijeta - kako smršaviti (Shutterstock)

Dukan dijeta odgovor je na vječno pitanje kako smršaviti. Naime, kada je eminentni francuski nutricionist dr. Pierre Dukan predstavio svoju Dukan dijetu prije 10 godina, knjiga je ubrzo postala bestesler u Francuskoj te potaknula underground revoluciju u prehrani na raznim internet stranicama, forumima i blogovima.

Danas više od 1,5 milijuna Francuskinja uživa u njezinim dugotrajnim rezultatima. Političari, filmske zvijezde, modeli, uključujući Gisele Bundchen i Jennifer Lopez žive Dukan dijetu, privučeni obećanjem i ultimativnim snom svih koji žele imati dobru figuru - dobra linija dok se jede prema volji.

Dukan dijeta su u stvari 4 vrlo različita programa koji dolaze u fazama. Počinje s dramatičnim i brzim gubitkom težine, nakon čega slijedi strukturirani ali jednostavan i dugotrajan režim prehrane koji koji osigurava da više nikad ne povratite kilograme.

Bitan element koji povezuje sva 4 stadija jest konzumacija ničeg osim proteina. Može zvučati slično poput Atkinsonove dijete, no Dukan je prilično drugačija. ˝Nije mi se sviđala ideja da stavim ljude na doživotnu dijetu. To bi bilo nemoguće, previše je užitka u hrani˝, objašnjava dr. Dukan. Umjesto toga, odlučio se na inovativnu fazu prehrane koja se postepeno mijenja.

Proteinski dan

Ako slijedite plan prehrane, vaša nova težina postat će stabilna, i moći ćete normalno živjeti i jesti po volji s jednom iznimkom - jedan dan u tjednu (Dukan sugerira četvrtak) morate jesti samo proteine, i tako do kraja života. ˝Primjenjujući ovo pravilo, možete odmah izgubiti 1 kg, kao i ispraviti eventualne pogreške koje se događaju tijekom ostatka tijedna˝, dodaj dr. Dukan.

Dukan dijeta počinje s kratkom fazom ˝napada˝ gdje konzumirate samo proteine - meso, ribu, jaja i nemasne mliječne proizvode. Ovakav početak daje vam početni zamah, uzrokujući dramatičan gubitak težine, te postavljajući osnovu za ostale faze. Zbog toga što je ekstremno efektivna, mnogi mogu očekivati gubitak do 3 kg u prvih pet dana.

Druga faza

Nakon maksimalno 10 dana proteinske faze, prebacuje se na sljedeću izmjeničnu fazu u kojoj kombinirate dane kada konzumirate samo proteine s danima kada im možete dodati i povrće.

Treća faza

Kada dostignete svoju idealnu težinu, slijedi faza konsolidacije tijekom koje postupno dodajete namirnice poput kruha, voća, sira, tjestenine. Možete čak imati i dva slobodna obroka po vašoj želji (uključujući alkohol, čokoladu, uglavnom hranu koju volite) tijekom tjedna. U ovoj fazi nećete izgubiti kilograme, ali ih nećete ni dobiti. Cilj faze jest ublažavanje želje za povratkom na staro i stvaranje ravnoteže.

Četvrta faza

Nakon što završi ova faza i vaša težina se stabilizira, slobodni ste do kraja života živjeti na francuski način, jesti i piti što god želite, bez restrikcija, imajući na umu samo jedno pravilo: proteinski dan na četvrtak. Do kraja života.

Recepte možete pronaći na našem portalu.

Pratite Metro portal na Facebooku

19.04.2010. 12:20:44
http://metro-portal.hr/ultimativna-dukan-dijeta-jedite-koliko-zelite-uz-samo-jedno-pravilo/38169/