Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2010. 22:13:35
ANGELA MERKEL:

Ujedinjenje Njemačke treba biti primjer svijetu

Njemačka se prisjeća 1990. i potpisivanja povijesnog sporazuma o ujedinjenju istočnog i zapadnog dijela zemlje

angela merkel ujedinjenje njemačke
angela merkel ujedinjenje njemačke (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je u obraćanju povodom 20. obljetnice potpisivanja sporazuma o ujedinjenju Njemačke rekla da je to ujedinjenje, kao i hrabrost istočne Njemačke, dalo primjer svijetu.

"Ta hrabrost je u to vrijeme bila mnogo veća no što nam danas izgleda", rekla je Merkel koja je odrasla u istočnoj Njemačkoj. Posebice je pohvalila ulogu aktivista za zaštitu ljudskih prava i onih koji su pobjegli od istočnonjemačkog režima i rekla da Njemačka sada ima dužnost globalno se boriti za slobodu i demokraciju.

>> Dvadeset godina od pada Berlinskog zida

"Ako u tome popustimo onda ćemo popustiti i u našem napretku i uspješnosti", upozorila je Merkel.

Kancelarka je pohvalila sporazum o ponovnom ujedinjenju, dokument od 1.000 stranica koji je na brzinu pripreman u ljeto 1990. godine, manje od godinu dana nakon pada Berlinskog zida.

>> U svijetu još postoji 12 'Berlinskih zidova'

"To je bio uspješan događaj u našoj povijesti kojime možemo biti ponosni", rekla je Merkel uglednicima okupljenima u zgradi u kojoj je 31. kolovoza 1990. potpisan taj dokument.

"Sporazum o ponovnom ujedinjenju treba biti primjer novim sporazumima koji se trebaju postići u svijetu", dodala je kancelarka. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 22:13:35
http://metro-portal.hr/ujedinjenje-njemacke-treba-biti-primjer-svijetu/47122/