Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2010. 22:00:00
ISTRAŽIVANJE

TV u spavaćoj sobi može uzrokovati rak

Porast broja oboljelih od raka dojke i kože objašnjava se gledanjem televizije u spavaćoj sobi

Televizija
Televizija (Shutterstock)

Novo istraživanje Instituta Karolinska pokazuje da gledanje televizije u spavaćoj sobi može uzrokovati rak, piše časopis Pathophysiology. Metalni federi u madracu navodno apsorbiraju elektromagnetske valove koji potom, za vrijeme spavanja, dospijevaju u tijelo.

>>Upaljen TV šteti razvoju djece čak i ako ga ne gledaju

"Spavanje na madracu u sobi u kojoj se redovito gleda TV, možemo usporediti sa spavanjem na pojačalu ili anteni", naveli su znanstvenici u članku. Podaci pokazuju da je od 70-ih godina do danas broj oboljelih od raka dojke i kože u porastu, što se može dovesti u vezu s gledanjem televizije iz kreveta spavaće sobe.

Na kojoj strani spavate?

Znanstvenici također navode da Europljani većinom spavaju na lijevoj strani zbog čega posljednjih godina sve više pacijenata rak ima upravo na lijevom dijelu tijela. Naime, utvrđeno je da se rak dojke nešto češće (točnije 10%) javlja u lijevoj dojci nego u desnoj.

>>Holističkim metodama do uspješnijeg liječenja raka dojke

Za potrebe istraživanja uspoređivane su navike spavanja više stotina ljudi s različitih kontinenata. Osim što preporučuju micanje televizora iz spavaće sobe, znanstvenici predlažu kupnju madraca koji ne sadrži metalne federe.

11.07.2010. 22:00:00
http://metro-portal.hr/tv-u-spavacoj-sobi-moze-uzrokovati-rak/44352/