Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2010. 13:07:00
BOLJE JE IZBJEGAVATI GA

Trudnice koje piju čašu vina na dan rađaju pristojniju djecu?

Iako novo istraživanje sugerira da umjereno pijenje alkohola tijekom trudnoće nije štetno, stručnjaci ipak savjetuju da ga je bolje izbjegavati

vino trudnoća alkohol trudnica
vino trudnoća alkohol trudnica (Shutterstock)

Novo istraživanje objavljeno u časopisu BJOG tvrdi da žene koje u prva tri mjeseca trudnoće piju čašu vina dnevno rađaju djecu koja se bolje i pristojnije ponašaju od žena koje se suzdržavaju od alkohola ili pak u njemu tijekom trudnoće pretjeruju. Međutim, voditeljica istraživanja dr. Monique Robinson savjetuje trudnicama da se pridržavaju službenih liječničkih smjernica i da ipak izbjegavaju alkohol. Istraživači su pratili navike konzumiranja alkohola žena u prvim mjesecima trudnoće i zatim su proanalizirali bihevioralne uzorke ponašanja njihove djece u tinejdžerskim godinama.

>> Trudnoća i UV zračenje loša kombinacija

Pokazalo se da su majke koje su pile jednu čašu vina na dan tijekom prvog trimestra rodile djecu koja nisu depresivna i nisu agresivna. Žene sudionice istraživanja bile su podijeljene u skupine - one koje ne piju, one koje piju umjereno i one koju piju neumjereno. I dok će ovo istraživanje možda mnogim majkama olakšati osjećaj krivnje što su popile koju čašu tijekom trudnoće, spomenuta stručnjakinja još jednom napominje kako je najbolje pratiti savjete liječnika obzirom da je teško precizno odrediti 'sigurnu' količinu dozvoljenog alkohola. Umjerenost je relativan pojam pa je zato tijekom trudnoće bolje izbjegavati alkohol u širokom luku.

>> Pušenje u trudnoći povezano s dječjom hiperaktivnošću

12.07.2010. 13:07:00
http://metro-portal.hr/trudnice-koje-piju-casu-vina-na-dan-radjaju-pristojniju-djecu/44382/