Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2011. 10:00:00
U KAKAU JE TAJNA

Tamna čokolada vam može produžiti život

Jeste li znali da par rebara kvalitetne tamne čokolade sadrži skoro četiri puta više antioksidansa od šljive ili prokulica?

Čokolada je puna korisnih antioksidansa
Čokolada je puna korisnih antioksidansa (Shutterstock)

Pogledajte posljednja istraživanja koja podržavaju korisnost čokolade sa 70 posto ili više udjela kakaa.

Srce - istraživanja provedena na Sveučilištu Aberdeen pokazuju da flavanoli, oblik antioksidansa prisutan u čokoladi s visokim udjelom kakaa, pomažu prevenciji od stvaranja uguršaka u krvi, što dovodi do srčanih bolesti. Još jedna studija, provedena u Dusseldorfu, sugerira kako konzumacija flavanola može čak i pomoći oporavku arterija oštećenih pušenjem. A prošle je godine profesor Carl Keen sa Sveučilišta California, izjavio kako konzumacija malih količina tamne čokolade može imati jak učinak protiv zgrušavanja krvi, kao i aspirin.

>> Čokolada - lijek ili uzrok depresije?

Mozak - čokolada je jedan od najboljih izvora magnezija, minerala važnog za zdravlje mozga. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell u New Yorku također je otkrilo da sadrži antioksidans epicatehin koji može štititi od amiloidnih plakova koji uzrokuju Alzheimerovu bolest i ostale bolesti mozga. Studija sa Sveučilišta Wheeling Jesuit sugerira da čokolada poboljšava pamćenje, koncentraciju i vrijeme reakcije potičući dotok krvi u mozak.

Imunološki sustav - japanska studija objavljena prošle godine navodi da fenoliksi, prirodni antioksidansi koji se nalaze u čokoladi poboljšavaju imunološki sustav, a izvješće Udruge za istraživanja raka s Havaja iz 2009. dodaje da sastojci po imenu procijanidini, također iz čokolade, imaju isti efekt.

Dugovječnost - studija provedena na skoro 8000 studenata Harvarda tijekom 18 godina, otkrila je da su oni koji su jeli čokoladu živjeli skoro godinu dana duže. Loša vijest je ta što su svi bili muškarci, a smatra se da su određene beneficije čokolade efektivnije kod muškaraca nego žena.

10.06.2011. 10:00:00
http://metro-portal.hr/tamna-cokolada-vam-moze-produziti-zivot/49499/