Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2010. 21:34:00
FUTURISTIČKI

Svjetleća drveća u budućnosti će služiti kao ulična rasvjeta

Znanstvenici su u lišće biljaka usadili zlatne nanočestice koje u suradnji s klorofilom sjaje i mogu služiti za osvjetljavanje ulica noću

Svjetleća drveća u budućnosti će osvjetljavati ulice

Klasična ulična rasvjeta mogla bi postati prošlost. Naime, znanstvenici s tajvanske Academije Sinice i Sveučilišta Cheng Kung u Taipeiu i Tainanu su u lišće biljaka usadili zlatne nanočestice, poznate kao bio-svjetlo koje emitira diode ili bio-LED rasvjeta. Takva biološka rasvjeta u budućnosti bi mogla biti dio drveća koja bi noću svijetlila umjesto ulične rasvjete, čime bi se čuvao okoliš, pokazala je studija objavljena u časopisu Nanoscale.

Već je poznato da klorofil iz biljaka upija neke valne duljine svjetlosti, ali u određenim uvjetima može i sam proizvesti svjetlost - izložen vlanim duljinama od oko 400 nanometara inače zeleni klorofil sjaji crvenom bojom.

>> Ljudski hod kao jedan od novih izvora energije

Znanstvenici su izvor takve svjetlosti tijekom noći našli u zlatnim nanočesticama u obliku morskog ježa koje su ključne u pretvaranju materijala koji inače upija svjetlost u materijal koji emitira svjetlost. Kad se kraće valne duljine svjetlosti, nevidljive ljudskom oku, sretnu sa zlatnim nanočesticama, one zasjaju ljubičastom bojom. To ljubičasto svjetlo udara u molekule klorofila koji potom proizvodi crveno svjetlo.

Iako zvuči futuristički, moguće je da ćemo jednog dana noću uživati u prekrasnom drveću kraj ulica koja će pružati divnu svjetlost, a ujedno i čuvati okoliš.

25.11.2010. 21:34:00
http://metro-portal.hr/svjetleca-drveca-u-buducnosti-ce-sluziti-kao-ulicna-rasvjeta/51776/