Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2011. 06:30:00
POGREŠNO DRŽANJE

Sviranje instrumenta ima i loših strana

Uz pogrešno držanje i neumjereno sviranje, instrumenti nam mogu nanijeti psihičke i fizičke povrede

Violina
Violina (Shutterstock)

Bavljenje glazbom nedvojbeno ima niz prednosti i dobrobiti za duh i tijelo. Međutim, liječnici upozoravaju da zbog nepravilnog držanja i prekomjernog sviranja može doći do zdravstvenih tegoba uslijed kojih daljnje sviranje može postati upitno.

>>Sviranje instrumenta poboljšava rad mozga i pamćenje

Bolovi se mogu pojaviti kod svih ljubitelja glazbe koji nešto intenzivnije sviraju . Pritom nisu pogođeni samo profesionalni glazbenici, a težina zdravstvenih problema izravno je povezana s količinom vremena provedenim za instrumentom, upozorava njemačko društvo za glazbenu psihologiju i medicinu (DGfMM).

Liječnici probleme glazbenika uspoređuju s onima koje imaju sportaši. "Dolazi do zamora materijala. Najviše su pogođena leđa, ramena i ruke. Mjesta boli razlikuju se od instrumenta do instrumenta pa tako pijaniste češće boli desna, a gudače lijeva ruka", javlja DGfMM i dodaje da su potencijalno najopasniji asimetrični instrumenti poput violine i flaute.

>>Odlične stranice za pronalaženje dobre glazbe

Iako najviše problema imaju profesionalni glazbenici koji zbog prirode posla svakodnevno satima vježbaju, tegobe u velikoj mjeri pogađaju i osobe koje se glazbom bave kao hobijem. Amateri često iza sebe nemaju odgovarajuću izobrazbu pa se pogrešno drže za vrijeme sviranja. Pored bolova u mišićima i kralježnici, tegobe su vrlo različite i sežu od zubobolje do djelomične gluhoće. Za liječenje se najčešće koristi fizioterapija te strogo mirovanje.

Liječnici posebno upozoravaju roditelje da prate simptome svoje djece koja se bave glazbom. Bolovi se moraju shvatiti ozbiljno i preko njih se ne smije prelaziti. Preporučuje se posjet ortopedu uz donošenje instrumenta kako bi se mogao točno utvrditi izvor tegoba.

10.01.2011. 06:30:00
http://metro-portal.hr/sviranje-instrumenta-moze-biti-opasno/49707/