Metro-portal.hr

objavljeno 29.09.2010. 12:20:00
FENOMENI

Svemirska mjesta na Zemlji

POGLEDAJTE SLIKE - Zemlja je puna prekrasnih prirodnih fenomena koji izgledaju kao da nisu s ovog svijeta

Turkmenistan
Turkmenistan (Wikipedia)

Fotografije izgledaju kao da nisu snimljene na Zemlji, ali su mjesta ipak oko nas. Pogledajte fascinantne lokacije koje bi se mogle nalaziti i na nekim dalekim planetima.

>>7 svjetskih čuda u svemiru

Vrata pakla
Zastrašujući prizor po mraku. U pustinji Karakum nalazi se krater promjera 70 metara koji je nastao nespretnim bušenjem tla 1971. u selu Darvaza. Temelji na mjestu bušenja su se urušili i ostao je krater. Geolozi su vjerovali da će se plamen s vremenom ugasiti, ali gori do dana današnjeg. Predsjednik Turkemenistana je u travnju 2010. naredio zatvaranje rupe. 

Turkmenistan

Plava rupa
Velika plava rupa (Great Blue Hole) nalazi se kod grada Belize u Srednjoj Americi. Čini skoro savršeni krug širok 300 metara, dok dubina u središtu iznosi oko 145 metara. Rupa je proglašena jednom od najboljih lokacija za ronjenje. 

Great Blue Hole

Drvene gljive
Otok Socotra u Indijskom oceanu prepun je čudesnih biljaka pa tako i stabala "zmajeva krv" koja nalikuju velikim drvenim gljivama. Flora i fauna na otoku ostala je zauvijek zamrznuta u davnoj prošlosti pa se Socotra nerijetko opisuje kao destinacija izvanzemaljskog podrijetla

Socotra

Umrljano jezero
Jezero bogato mineralima u blizini kanadskog grada Osoyoos dobilo je naziv "Spotted Lake". Kada voda preko ljeta presuši, ostaju minerali koji na koritu. stvaraju mrlje u različitim bojama. 

Spotted Lake

Hello alien!
Godine 1920. otkriveni su divovski crteži na tlu pustinjskog platoa u Peruu. Nasca linije prikazuju ljude, životinje, a posebno je zanimljiv astronaut (na slici) kojeg mnogi povezuju s vanzemaljcima. Crteži su vjerojatno nastali oko 200. godine prije Krista. Švicarski autor Erich von Däniken iznio je teoriju prema kojoj su linije služile vanzemaljcima kao sletište i uzletište.

>>Svemirci su proveli genetski inženjering nad praljudima?

Nasca

Stepenice
U blizini turskog mjesta Pamukkale nalaze se tirkizne stepenice koje već stoljećima nastaju kod termalnih voda. Preko dana su bijele, a za vrijeme izlaska i zalaska Sunca poprimaju boju Sunca

Pamukkale

29.09.2010. 12:20:00
http://metro-portal.hr/svemirska-mjesta-na-zemlji/48903/