Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2010. 15:44:00
KONTRA EINSTEINU

Zakoni fizike ne vrijede u svim dijelovima svemira?

Novi dokazi podržavaju ideju da živimo u području svemira koji je zapravo idealan za našu egzistenciju

Svemir
Svemir (NASA)

Ovo kontroverzno otkriće dolazi iz proučavanja jedne konstante prirode koja se čini različitom u različitim dijelovima svemira. Ako je to točno, ti rezultati stoje protiv Einsteinovog principa jednakosti, koji tvrdi da su zakoni fizike jednaki u cijelom svemiru.

˝Ovo otkriće bilo je pravo iznenađenje za sve˝, navodi John Webb, sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu. Čak je još više iznenađujuća činjenica da promjena u konstanti ima orijentaciju, što stvara ˝željeni smjer˝ diljem svemira. Ova ideja odbačena je prije više od 100 godina Einsteinovom specijalnom teorijom relativnosti.

>> Nepoznati izvor energije odgovoran za sve brže širenje svemira

U centru nove studije nalazi se strukturalna konstanta, poznata kao alfa. Ovaj broj određuje jačinu interakcije između svjetlosti i materije. Prije skoro 10 godina, Webb je koristio podatke koje je dobio pomoću teleskopa Keck na Havajima kako bi analizirao svjetlost iz udaljenih galaksija poznatih kao kvazari. Podaci su sugerirali da je vrijednost alfe bila malo manja nego na Zemlji. Webbov kolega Julian Kinf, analizirao je podatke dobivene preko VLT teleskopa u Čileu, koji je bio usmjeren na drugu regiju svemira. Ovi pak podaci, sugerirali su da je vrijednost alfe u svemiru malo veća nego na Zemlji.

Razlike u oba slučaja su milijunti dio vrijednosti koji alfa ima u našem dijelu svemira, te sugeriraju kako alfa varira u prostoru prije nego u vremenu. Osim toga, istraživački tim je analizirao alfu u svjetlosti koja je dolazila iz različitih dijelova svemira, što je ukazivalo da varijacija nije slučajna nego strukturirana, kao polovice magneta. Čini se kako svemir na jednom dijelu ima veliku, a na drugom malu alfu.

Zemlja se nalazi negdje u sredini ekstrema. Ako je to točno, rezultati bi objasnili zašto alfa ima fino definiranu vrijednost koja omogućuje funkcioniranje kemije, pa i naposljetku života. Povećajte alfu za 4 posto npr., i zvijezde neće moći proizvoditi ugljik, što bi našu biokemiju učinilo nepostojećom.

Ako se rezultati pripreme za objavu, bit će teško uvjeriti ostale znanstvenike da bi se zakoni fizike možda trebali ponovo definirati. Neki navode kako je statistički značaj novih proučavanja premali da bi se dokazalo kako se alfa mijenja.

13.09.2010. 15:44:00
http://metro-portal.hr/svemir/47871/