Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2021. 15:01:00
VEZE

Što je zajedničko prehrani i raspoloženju

Veza između prehrane i raspoloženja dobro je poznata, ali se o tome uvijek može još nešto naučiti.

Kakve ćete biti volje?
Kakve ćete biti volje? (Arhiva)

Prehrana je izuzetno važna, preciznije, nije dobro samo ubaciti hranu u sebe i krenuti dalje, ne znajući ni što ste pojeli niti koliko toga, a najmanje kako... 

Naime, nova studija objavljena u Journal of Personalized Medicine otkrila je nekoliko specifičnih navika u prehrani koje mogu imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje.

Prehrambene navike koje negativno utječu na mentalno zdravlje

Studija je zaključila da, u usporedbi sa starijim muškarcima, starije žene češće imaju snažniju vezu između mentalnog zdravlja i prehrane.

>> Mediteranska prehrana je najbolja? >>

Četiri faktora na koja biste trebali obratiti pažnju:

"Brza hrana, preskakanje doručka, kofein i hrana s visokim glikemijskim indeksom povezane su s mentalnim poremećajima kod zrelih žena", objašnjava autorica studije Lina Begdah.

Rasprava o tome treba li doručkovati ili ne je dobro poznata, ali su autorcu studije izenadila ostala tri faktora.

Anksioznost je uobičajena nuspojava konzumiranja previše kofeina, hrana s visokim glikemijskim indeksom vjerojatno će izazvati skokove šećera u krvi, ali i padove, koji mogu utjecati na raspoloženje, a brza hrana nije baš poznata kao odlično gorivo za tijelo, pa zašto bi bilo za psihu, piše Mind Body Green.

Dok su mnoga prethodna istraživanja razmatrala vezu između prehrane i mentalnog zdravlja, ovom studijom se Begdah nadala da će uočiti da li prilagođavanje faktora prehrane i načina života može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja.

>> Hranom u borbu protiv depresije ><

"Zanimljivo je da smo otkrili da je za nezdrave obrasce prehrane nivo mentalnog poremećaja bio veći kod žena nego kod muškaraca", kaže ona.

To znači da bi žene, posebno, mogle dva puta razmisliti o tome kako se ove navike pojavljuju u njihovim rutinama.

Što može to promijeniti?

"Dodatne informacije koje smo dobili iz ove studije su da je vježbanje značajno smanjilo negativnu povezanost", kaže autorica studije.

>> Tri savjeta za mentalno zdravlje >>

To se posebno odnosi na negativan utjecaj brze hrane i hrane s visokim glikemijskim indeksom. Određena hrana, poput voća i tamnozelenog lisnatog povrća, također je imala pozitivnan efekt na mentalno zdravlje.

Na osnovu ovog istraživanja, izveštaj zaključuje da svakodnevne intervencije poput bolje prehrane i vježbanja mogu biti prva linija obrane kada je u pitanju mentalno zdravlje.

>> Hrana čuva psihičko zdravlje >>

Podaci iz studije, i drugi slični njima, mogu se koristiti za pomoć zdravstvenim radnicima da detaljnije prilagode svoje preporuke pacijentima.

23.08.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/sto-je-zajednicko-prehrani-i-raspolozenju/133784/