Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2010. 19:07:00
NOVO VRIJEME

Srpsko narodno vijeće i vojvođanska vlada osnivaju Tesla banku u Hrvatskoj

Fond za razvoj Vojvodine prvi je dioničar u banci u koju je uložio 1,5 milijuna eura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX)

Predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac potpisali su u četvrtak u Novom Sadu sporazum o osnivanju srpske Tesla banke sa sjedištem u Zagrebu, te o suradnji tih dviju institucija. Potpisanim dokumentom Fond za razvoj Vojvodine postao je prvi dioničar u banci, s uloženih 1,5 milijuna eura.

Svrha je Tesla banke, među ostalim, potaknuti obnovu i razvoj gospodarstva ratom uništenih krajeva kreditiranjem programa za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, potaknuti regionalno usmjeravanje sredstava domaćih i inozemnih fondova radi uravnoteženja razvitka, stvaranje razvojno orijentirane, pouzdane i ugledne banke, te jačanje ekonomskih odnosa Hrvatske i Srbije.

"Nije moguće zamisliti ni povratak, niti opstanak Srba u Hrvatskoj bez osiguravanja uvjeta za egzistenciju. Potpisivanjem ovog dokumenta stvaramo uvjet za osnivanje Tesla banke, dakle srpske banke koja će olakšati Srbima u Hrvatskoj da otvaraju mala i srednja poduzeća", izjavio je Pajtić i dodao da će Vojvodina biti prvi dioničar, vjerojatno s 10 posto njezina ukupnog kapitala.

>> Stiglo je vrijeme za novi Feral

Novac neće ići iz pokrajinskog proračuna, već iz Fonda za razvoj, a Vojvodina će se u taj projekt uključiti i davanjem logističke podrške, preko Sveučilišta u Novom Sadu i drugih institucija, dodao je. Milorad Pupovac je rekao da je vlada Vojvodine prva podržala njegovu inicijativu osnivanja posebne srpske banke u Hrvatskoj.

"Nije moguće zamisliti ni povratak, niti opstanak Srba u Hrvatskoj bez osiguravanja uvjeta za egzistenciju. Potpisivanjem ovog dokumenta stvaramo uvjet za osnivanje Tesla banke, dakle srpske banke koja će olakšati Srbima u Hrvatskoj da otvaraju mala i srednja poduzeća", rekao je Pupovac.

"O svemu sam obavijestio i predsjednika Srbije Borisa Tadića i očekujem da se i vlada u Beogradu uključi u realizaciju ovog projekta, kao i niz hrvatskih, a u kasnijoj fazi i međunarodnih ustanova", naveo je Pupovac. On smatra da potpisivanje sporazuma predstavlja iznimno važan događaj za Srbe u Hrvatskoj, ali i da bi bilo bolje da je sve to učinjeno prije pet godina.

"Banka će pružati sigurnost, pomagati u izboru projekata i pronalaženju tržišta. Središnjica će biti u Zagrebu, a kasnije će biti otvorene podružnice i u Kninu, Vukovaru, Glini i drugim gradovima, ovisno o potrebama", naveo je Pupovac i dodao da će Tesla banka postati i instrument čvršće suradnje Srbije i Hrvatske. Banka bi s radom trebala početi početkom iduće godine, pod uvjetom da osigura osnivački kapital od malih i srednjih dioničara i institucija, te dobije licencu Hrvatske narodne banke. (hina/metro-portal)

24.06.2010. 19:07:00
http://metro-portal.hr/srpsko-narodno-vijece-i-vojvodjanska-vlada-osnivaju-tesla-banku-u-hrvatskoj/43324/