Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2010. 10:25:54
DIVLJANJE

Srpski navijači nakon poraza na SP razbijali po Banja Luci

Glavne mete srpskih navijača bili su izlozi hrvatskih trgovina Kraš, Varteks i Croata, kao i džamija Gazanferija

srpski navijači Banja Luka
srpski navijači Banja Luka (Wikipedia)

Nakon što je u srijedu nogometna reprezentacija Srbije izgubila od Australije na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, dogodili su se izgredi u Banja Luci. Mediji u BiH prenose da policija traga za skupinom navijača Srbije koji su razbili izloge na prodavaonicama "Kraša", "Varteksa" i "Croate" u tom gradu.

Na meti vandala su se osim prodavaonica hrvatskih tvrtki našli i vjerski objekti Islamske zajednice.

"Policija je obavila očevid i traga za počiniteljima", kazao je Željko Domazet, zamjenik načelnika banjalučke policije, a prenosi "Oslobođenje".

>> Francuz kojeg su pretukli Grobari umro u Beogradu

Domazet je rekao kako je i prije utakmice postojala procjena da su mogući izgredi pa su poduzete preventivne mjere kojima su spriječene teže posljedice očekivanog nasilja. Najopsežnije mjere poduzete su kao bi se zaštitilo gradilište ne kojemu su obnavlja Ferhat-pašina džamija porušena tijekom rata.

Po navodima "Dnevnog avaza" koje policija nije potvrdila, divljanje srpskih navijača zapravo je trajalo puna četiri sata, a na brojnim objektima počinjena je znatna materijalna šteta. Navodno su razbijena stakla na džamiji Gazanferija, dok je pokušaj napada na Ferhadiju policija uspješno spriječila. Nema podataka da je tijekom izgreda netko ozlijeđen.

>> Huligani sramotnim 'navijanjem' pokvarili pobjedu Hrvatske

Mediji u BiH podsjećaju kako su prodavaonice u vlasništvu hrvatskih tvrtki bile metom napada vandala i prije dvije godine kada su u Banjoj Luci organizirani prosvjedi nakon hrvatskog priznanja neovisnosti Kosova.

Izgrede u Banja Luci mediji u Republici Srpskoj gotovo su u cjelosti prešutjeli. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 10:25:54
http://metro-portal.hr/srpski-navijaci-nakon-poraza-na-sp-razbijali-po-banja-luci/43348/