Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2010. 09:01:00
VELIK KORAK

SpaceShipTwo položio prvi let s ljudskom posadom

VIDEO - Virgin Galactic počeo je testirati letjelicu SpaceShipTwo koja će prevoziti turiste u svemir

SpaceShipTwo
SpaceShipTwo (Wikipedia)

Došli smo korak bliže turističkim letovima u svemir - svemirska kapsula Virgin Galactica "SpaceShipTwo" položila je prvi let s ljudskom posadom te se očekuje da će prvi turisti u svemir krenuti najkasnije 2012. Radi se zapravo o dvije letjelice, od koje jedna ima ulogu nosača, dok će se u drugoj, koja će samostalno odletjeti na visinu od 130 kilometara, nalaziti putnici i piloti.

>>'Galaktičko svemirsko odmaralište' napreduje prema planu

"Testiranje je pokazalo da imamo letjelicu koja može uspježno uzletjeti, odvojiti se o d nosača te sigurno sletjeti", rekao je Richard Branson i najavio daljnja testiranja kako bi se osigurala i unaprijedila sigurnost leta. Letjelicom su upravljali piloti Pete Siebold i Mike Alsbury, a testiranje je provođeno u pustinji Mojave u Kaliforniji.

SpaceShipTwo dugačak je 18 metara. Ima ukupno osam sjedala - dva za pilota i šest za putnike. Na visinu od 15 metara dolazi uz pomoć nosača, nakon čeka pali vlastite rakete i penje se na visinu od 110-130 kilometara od površine. Turisti će nekoliko minuta provesti u bestežinskom stanju nakon čega će se ponovno vratiti na Zemlju. Virgin Galactic pored letjelica gradi i svemirski aerodrom "Spaceport America" u Novom Meksiku. 

Pogledajte kako je izgledao prvi let:

13.10.2010. 09:01:00
http://metro-portal.hr/spaceshiptwo-polozio-prvi-let-s-ljudskom-posadom/49649/