Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2014. 11:24:00
RAGNAROK?

Smak svijeta, vikinški Ragnarok stiže u subotu, 22. veljače?

Iako se radi o epskoj bitci, to nije klasični Treći svjetski rat, pošto će se na Ragnarok bitka voditi između različitih svjetova

Ragnarok, sumrak bogova je na vratima ...
Ragnarok, sumrak bogova je na vratima ... (Arhiva)

Ragnarok, vikinški smak svijeta trebao bi se, prema tvrdnjama nekih stručnjaka za nordijsku mitologiju, dogoditi upravo ovog vikenda, u subotu 22. veljače. To tvrdi i Danielle Daglan iz Norvik Viking Centra, organizatora 30. Jorvik Viking Festivala koji, gle slučajnosti, završava upravo tog dana.

Iako se radi o epskoj bitci, to nije klasični Treći svjetski rat, pošto će se na Ragnarok bitka voditi između različitih svjetova. Sumrak bogova ili Gotterdammerung najavljen je još 14. studenoga prošle godine kad se u Yorku oglasio Gjallarhor koji je oglasio odbrojavanje zadnjih stotinu dana do smaka svijeta. 

Propast bogova doći nakon što se ispuni proročanstvo i pokažu znakovi, poput nestanka morala među ljudima, ratovanje na svim dužinama i širinama Zemlje, uz strašnu zimu svih zima koja će nastati kad vuk Skoll pojede Sunce, a njegov brat Hati Mjesec. Još je jedan vuk u glavnoj ulozi na Ragnarok, a to je Fenrir, gigantski vuk koji će ubiti Odina, vrhovnog vikinškog boga. 

Vjerovali ili ne, vikinški se ratnici, ili oni koji vjeruju da nastavljaju njihovu tradiciju, počinju okupljati u Yorku za završnu bitku sa silama s ovoga i onoga svijeta - čudovištima.koja će izaći iz zemlje koja će se otvoriti i pustiti ih van, gorespomenutim vukovima i velikom zmijom Jormungard. 

Nighogg, zmaj podzemlja žvakat će drvo života Yggdrasil sve dok ono ne popusti, a tada s horizonta stižu ledeni divovi Jotunheima. No, mrtvi heroji iz Valhalle, vikinškog raja spustit će se s nebesa i priteći svojim potomcima u pomoć, no, sve skupa neće dobro završiti za nas.

Ipak, nakon propasti ove Zemlje nastat će nova, bolja, kako je to prorekao sam Odin koji se objesio za drvo života Yggdrasil i uskrsnuo nakon devet dana, pun mudrosti i znanja o budućnosti.  

Ako nas stvarno snađe Ragnarok, ne možete reći da vas nismo upozorili još 16. studenog prošle godine u članku Vikinški Ragnarok, smak svijeta stiže 22. veljače

 

18.02.2014. 11:24:00
http://metro-portal.hr/smak-svijeta-vikinski-ragnarok-stize-u-subotu-22-veljace/83342/