Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2010. 19:53:00
SRBIJA:

Slučaj Mirjane Marković ipak ne ide u zastaru

Marković će se suditi u odsutnosti čime se ostvaruju zakonske pretpostavke da ne nastupi zastara kaznenog progona

Parlament u Beogradu
Parlament u Beogradu (Cropix)

Državno odvjetništvo u Beogradu u utorak je odlučilo promijeniti optužnicu u sudskom postupku protiv Mire Marković, supruge pokojnog srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, čime će biti onemogućena zastara kaznenog progona.

"Više javno odvjetništvo u Beogradu pomno je pratilo suđenje optuženoj Mirjani Marković i odlučilo prekvalificirati kazneno djelo neovlaštena posredovanja u poticaj na zloporabu službenog položaja, za što je predviđena kazna od dvije do 12 godina zatvora", izjavio je glasnogovornik srbijanskog državnog odvjetništva Tomo Zorić.

>>Mirjana Marković može se slobodno vratiti u Srbiju

Državno će odvjetništvo, po njegovim riječima, predložiti da se optuženici sudi u odsutnosti, čime se ostvaruju zakonske pretpostavke da ne nastupi zastara kaznenog progona. Podsjetio je da je za Mirom Marković i dalje na snazi crvena Interpolova tjeralica.

Pozvavši se na izjavu njezina pravnog zastupnika, mediji u Beogradu prije su prenijeli da će tjeralica za Mirom Marković, optuženoj u Srbiji potkraj 2002. za kazneno djelo nezakonita posredovanja, biti ukinuta 13. listopada zbog zastare, nakon čega se ona slobodno može vratiti u Srbiju.

Ona je, navodi se, tada optužena da je nezakonito utjecala da se dadilji njezina unuka dodijeli državni stan.

Mira Marković (68) nikad nije obavljala dužnosti u vladi, ali je žrtve Miloševićeva režima i njihove obitelji optužuju da je poticala na represiju pa čak i na ubojstva te spominju slučajeve ubojstva novinara Slavka Ćuruvije i političara Ivana Stambolića.

Ona je u bijegu skupa sa svojim sinom Markom Miloševićem i oboje se, po medijskim navodima, nalaze u Rusiji gdje su dobili azil.

Prošli je tjedan Marko Milošević zbog zastare pred sudom u Požarevcu oslobođen kaznene odgovornosti za premlaćivanje članova negdašnjeg pokreta "Otpora", usmjerena na svrgavanje njegova oca Slobodana Miloševića.(hina/metro-portal)

21.09.2010. 19:53:00
http://metro-portal.hr/slucaj-mirjane-markovic-ipak-nejde-u-zastaru/48404/