Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2010. 13:45:05
POZITIVA

Slaven Bilić: Grčka nas je upozorila, ali ne bojimo se

VIDEO - Slaven Bilić je u Južnoafričkoj Republici gledao utakmice grčke reprezentacije s kojom Hrvatska igra u kvalifikacijama za EURO 2012.

Slaven Bilić
Slaven Bilić (Ronald Goršić/Cropix/Infopunkt)

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić vratio se u Hrvatsku nakon posjeta Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Na jugu Afrike najviše ga je zanimala reprezentacija Grčke, budući suparnik Hrvatske u kvalifikacijama za odlazak na Europsko prvenstvo 2012. godine.

"Gledali smo sve tri utakmice. Vidjeli smo njihovo jedno lice, jedan način igre koji igraju otkako je Rehhagel tamo. Bilo je tu razlika, pogotovo kada su ostali s igračem više protiv Nigerije - strašno su pritisnuli, to nije zanemarivo. Upozorili su nas", počeo je Bilić svoje izlaganje.

"Čvrsta su ekipa, nije ih Argentina lako probila. Nastavili su igrati na tragu kvalifikacija, više vole da protivnik dominira. Međutim, to nikome ne garantira pobjedu protiv Grčke", kaže Bilić.

>> Nigerija remizirala s Južnom Korejom, Grke srušio Maradona

"Priliku traže iz čvrstog bloka kroz kontre i polukontre, pogotovo kad Samaras zadrži loptu. Ne stvore puno prilika, ali nisu bezopasni iz one nekolicine koju naprave. Imaju izvanredne izvođače prekida i opasni su u skoku. To im na njihovu žalost nije donijelo prolaz. Nismo vidjeli ništa novo, ali bilo je dobro što smo bili tamo", smatra hrvatski izbornik.

Znači li to da je Hrvatska favorit u kvalifikacijama? "Razlike među ekipama više nisu jako velike, svaka može uz malo sreće ili nesreće pobijediti ili izgubiti, ne računajući imena poput Andore ili San Marina. Grčka je srednja klasa, no i Španjolska je bolja momčad od Švicarske pa nije pobijedila. Ne bojimo se Grčke, respektiramo ih.''

Podijelio je Bilić i svoje dojmove o zemlji domaćinu: "Južnoafrička Republika je sigurnija nego što se mislilo. Trude se, malo im nedostaje organizacije, ali za gledatelje je sve zajedno jako dobro. Naravno da nam je teško što Hrvatske tamo nema''.

Otkrio je i nekoliko imena koja su ga ugodno iznenadila u dosadašnjem tijeku prvenstva: "Latinoamerikanci su pokazali više od Europljana, posebno Meksiko, Urugvaj i Čile, uz očekivane Brazil i Argentinu. Pokazali su direktan nogomet, snažnu igru jedan-na-jedan, oni su nas se iznimno dojmili. Od europskih reprezentacija najviše mi se svidjela Njemačka".

Na kraju se osvrnuo i na momčad koja je Hrvatsku dva puta porazila u kvalifikacijama za odlazak u Južnoafričku Republiku: "Englezi ne igraju dobro ponajviše zato što njihovi pojedinci nisu pokazali nužnu formu. I tamošnji se novinari čude lošim izdanjima". (Infounkt/metro-portal)

24.06.2010. 13:45:05
http://metro-portal.hr/slaven-bilic-grcka-nas-je-upozorila-ali-ne-bojimo-se/43303/