Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2010. 19:05:00
MASNE NASLAGE

Širi struk - veći rizik od smrti

Osobe s većim opsegom struka imaju puno veći rizik od ranijeg umiranja, a cjelokupna težina pritom nije toliko važan faktor

struk smrt
struk smrt (Shutterstock)

Liječnici su sve zabrinutiji zbog rastućeg broja pretilih ljudi u razvijenim zemljama, pa se taj fenomen sve više istražuje. Novo istraživanje objavljeno u časopisu ''Archives of Internal Medicine'' pokazalo je da osobe koje imaju preširok struk imaju veći rizik od prerane smrti i raznih bolesti.

Epidemiolog Eric Jacobs i njegovi kolege iz Američkog društva za rak ispitali su 100.000 starijih Amerikanaca. Oni su povremeno morali mjeriti opseg svog struka tijekom devet godina. U tom je razdoblju umrlo 9.300 muškaraca i 5.300 žena.

>> Uzalud jedete puno zdrave hrane ako i dalje jedete nezdravu

Jacobs i njegov tim analizirali su njihove podatke i zaključili da su osobe s velikim opsegom struka bili i pod dvostruko većim rizikom od umiranja.

''Veći opseg struka povezan je s većim rizikom umiranja od kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva i raka'', upozorava Jacobs.

Ukupna tjelesna težina pritom nije bila toliko važna. Jacobs objašnjava da netko tko većinu vremena provodi sjedeći i netko tko je fizički aktivan mogu biti iste težine, ali osoba koja uglavnom sjedi ima više masnih naslaga u predjelu trbuha. 

21.08.2010. 19:05:00
http://metro-portal.hr/siri-struk-veci-rizik-od-smrti/46550/