Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2010. 16:00:48
IPAK

Sindikati prikupili dovoljno važećih potpisa za referendum

Saborski Odbor za Ustav potvrdio je da su sindikati prikupili 717.149 potpisa, što je pet posto više od potrebnog broja potpisa za referendum

odbor za ustav referendum ZOR
odbor za ustav referendum ZOR (Bernard Čović/Cropix)

Sindikati su prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu. Zaključio je to danas saborski Odbor za Ustav. Predsjednik odbora Vladimir Šeks potvrdio je i da je vlada 3. rujna iz saborske procedure povukla taj zakonski prijedlog.

Utvrđeno je da su sindikati prikupili 717.149 potpisa birača, što je 15,5 posto ukupnog broja birača, čime su stvorene pretpostavke za raspisivanje referenduma na temelju zahtjeva više od 10 posto birača.

Šeks je izvijestio da je vlada predsjedniku Sabora dostavila i obrazložila obavijest o povlačenju prijedloga izmjena ZOR-a. Sjednica je nastavljena raspravom u kojoj bi Odbor trebao zaključiti hoće li Saboru predložiti da referendum doista i raspiše, budući da je Vlada povukla prijedlog izmjena ZOR-a, koji su sindikati u uvodu naveli kao neposredan povod zahtjevu za raspisivanje referenduma.

>> Sindikati čekaju da Sabor kaže je li referendum potreban

Ministar uprave Davorin Mlakar prethodno je izvijestio da je, na temelju ranijeg zaključka Odbora, Ministarstvo provjerilo dostavljene potpise. Preuzeto je 229 skripti, s potpisima ukupno 809.378 osoba. Ministarstvo je utvrdilo da status birača ima 717.149 osoba, dok 92.229 osoba nisu imale status birača pa se nisu mogle ni izjašnjavati o potrebi provedbe referenduma, izvijestio je Mlakar.

Kazao je i da je utvrđeno da je u prikupljanju preostalih potpisa bilo "nepridržavanja Zakona o referendumu", odnosno da knjige nisu bile unaprijed uvezane i numerirane, iako Zakon to propisuje, kako bi se izbjeglo naknadno uvezivanje potpisa prikupljenih izvan za to određenih mjesta. Kazao je, međutim, da Ministarstvo nema ovlasti ocijeniti kvalitetu provođenja ankete te da tu odluku prepušta Odboru. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 16:00:48
http://metro-portal.hr/sindikati-prikupili-dovoljno-vazecih-potpisa-za-referendum/47430/