Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2010. 15:45:00
PRIVATIZACIJSKE SMICALICE

SIK: Hrvatska brodogranja se planski uništava

Za plansko uništavanje brodogradnje sindikalisti najviše krive Vladu RH i nekorektan rad povjerenstva za praćenje privatizacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/CROPIX)

Predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera upozorili su danas da hrvatsku brodogradnju očekuje "vruća jesen" nastavi li se planski uništavati tu djelatnost, za što ponajviše krive Vladu, koju pozivaju na "ne srlja" u privatizaciju brodogradilišta da bi udovoljila zahtjevima Europske komisije.

Sindikalci su na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci progovorili o planskom uništavanju hrvatske brodogradnje, za što ponajviše krive Vladu, ali i nekorektan rad povjerenstva za praćenje privatizacije te, u slučaju "3. maja", netransparentne ponude potencijalnog kupca škvera. Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić ocijenio je trenutno stanje u hrvatskim brodogradilištima kao "zatišje pred buru".

>> A tko će kupiti hrvatska brodogradilišta?

Vladu je pozvao da ne srlja u privatizaciju da bi udovoljila zahtjevima Europske komisije jer je riječ o strateškoj djelatnosti koja se, kada jednom zamre, više neće moći oživjeti. "Od potencijalnih kupaca koji su se javili na natječaj za kupovinu škverova, nijedan nema dodirnih točaka s izgradnjom broda. Stanje u domaćim brodogradilištima vodi ili u stečaj ili u prenamjenu proizvodnje. Čeka nas vruća jesen i socijalni nemiri ukoliko Vlada nastavi uništavati brodogradnju, a sve zbog pritisaka Europske komisije", kazao je Bulić, poručivši Vladi neka sačuva brodogradnju jer je to najbolji ulog u budućnost.

>> Porezni obveznici platit će 13 milijardi kuna za brodogradilišta!

Glavni povjerenik SIK-a u brodogradilištu "3. maj" Vedran Sabljak osvrnuo se na rad povjerenstva za praćenje privatizacijskog procesa i izrazio nezadovoljstvo suradnjom s tvrtkom Crown Investment, koja je u ime austrijske tvrtke A-tec, dala ponudu za kupnju "3. maja".

"Od potencijalnih kupaca koji su se javili na natječaj za kupovinu škverova, nijedan nema dodirnih točaka s izgradnjom broda", rekao je Bruno Bulić.

"U pregovorima vlada nelagodno zatišje, sastanak s predstavnicima Crown Investmenta trebao se održati pred tri tjedna, no to se, iz nepoznatih razloga, nije dogodilo. Sadašnja ponuda potencijalnog kupca nije odgovarajuća jer ne garantira zadržavanje brodograđevne djelatnosti u 3. maju, a povjerenstvo ima kratak rok da ponudu prilagodi zahtjevima Vlade i Europske komisije", kazao je Sabljak.

Predsjednica Radničkog vijeća "3. maj" Nada Jelinić-Starčević podsjetila je da je protiv potencijalnog kupca "3. maja" Mirka Kovatsa, vlasnika tvrtke A-tec, podnijeta kaznena prijava zbog krađe poslovne tajne, što dovodi u sumnju transparentnost njegovih postupaka. Sindikati Kovatsa optužuju da je kao sastavni dio ponude za kupnju brodogradilišta priložio program restrukturiranja koji je u najvećoj mjeri prepisani program restrukturiranja "3. maja" iz 2008. godine.

Glavni povjerenik SIK-a u podružnici "Uljanik" Rajko Kutlača predvidio je da će se s brodogradnjom ugasiti i cjelokupna prerađivačka industrija u Hrvatskoj, a sve zbog što bržeg pristupanja EU. (hina/metro-portal)

22.07.2010. 15:45:00
http://metro-portal.hr/sik-hrvatska-brodogranja-se-planski-unistava/44962/