Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2012. 07:01:00
SULUDO I EFIKASNO

Šašava OMG dijeta: Preskačite doručak i kupajte se u hladnoj vodi

Pijenje kave, preskakanje doručka i tri obilna obroka dnevno zvuče kao šala, ali su itekako efikasna taktika za gubljenje viška kilograma

Fotografija vijesti

OMG dijeta sastoji se od preskakanja doručka, jedenje tri velika obroka dnevno i uživanju u velikim količinama kave. Zvuči kao lista stvari koje nipošto ne smijete raditi ukoliko želite izgubiti kilograme. Ipak, upravo su to tri temeljne postavke na kojima se bazira najnovija britanska dijeta, koja je u toj zemlji s trona skinula čak i godinama nedodirljivu Dukan dijetu po broju prodanih knjiga.

Ovu šašavu dijetu osmislio je osobni trener iz Londona Venice A. Fulton i nazvao ju „Six Weeks to OMG", a nastala je kao plod znanstvenih istraživanja i njegovog osobnog iskustva u pomaganju klijentima da se riješe viška kilograma.

Za razliku od većine drugih režima prehrane, Fulton ne nudi detaljno strukturirani plan obroka niti recepte, već tvrdi da je sasvim dovoljno da njegovim savjetima prilagodite svoj sadašnji životni stil i navike. Donosimo vam šest osnovnih koraka ove dijete:

1. Preskočite doručak

Brojni stručnjaci tvrde kako je ovo najvažniji obrok u danu, ali to ne znači da je obilno doručkovanje dobra ideja za one koji žele smršaviti. Fulton tvrdi kako naše tijelo za vrijeme spavanja potroši svu preostalu hranu u sustavu, zbog čega nam mozak ujutro šalje signale gladi. Ukoliko imate viška masnih naslaga, ne trebate panično jest pahuljice ili tost kako biste ostali na nogama, budući da će vaše tijelo za energijom posegnuti upravo u kilograme koje želite istopiti.

Iskombinirate li preskakanje doručka s nekom fizičkom aktivnosti, poput hodanja ili vožnje bicikla do posla, učinak će biti još izraženiji.

2. Tuširajte se hladnom vodom

Ovaj je savjet najbolje primijeniti ujutro, budući da će tuširanje hladnom vodom natjerati tijelo da troši kalorije kako bi održalo tjelesnu temperaturu, što će garantirano poboljšati metabolizam sljedećih 12 do 15 sati. Ipak, nemojte pretjerivati - temperatura vode treba biti između 15 i 20 stupnjeva i nipošto se nemojte tuširati duže od 15 minuta. Nakon izlaska iz kade, toplo se obucite i malo prohodajte po kući.

3. Vrijeme je za kavu

Nakon što ste se otuširali hladnom vodom, sljedeći je korak ispijanje crne kave. Kava dokazano pomaže u borbi s viškom kilograma ukoliko ju konzumirate na pravi način. Štoviše, što vam je osjećaj gladi u želudcu veći, to će kofein iz kave efikasnije omogućavati vašem tijelu da troši masnoću.

Najbolja kava je ona crna, bez mlijeka, šećera i umjetnih zaslađivača, koji će samo izazvati inzulinsku reakciju i usporiti topljenje masnih naslaga u tijelu.

4. Pokrenite se

Kombinacija kofeina u krvotoku i fizičke aktivnosti dat će snažnu inicijativu vašem tijelu da troši masne naslage. Što više mišića pritom koristite, tim bolje. Ukoliko niste ljubitelj trčanja, brzo hodanje ili vrtlarenje su idealna zamjena, budući da tako aktivirate mišiće ruku, nogu, leđa i prsa. Kako god, izaberite aktivnost u kojoj uživate i bavite se njome trideset minuta.

5. Počnite jesti

Mnogi stručnjaci za mršavljenje tvrde kako treba jest malo i često da bi se aktivirao metabolizam i potaknulo mršavljenje, ali to u praksi puno češće dovodi do toga da osoba izgubi pojam o broju kalorija koje na taj način unese. Tri obroka dnevno možda zvuče staromodno iz današnje perspektive, ali praksa je pokazala da itekako funkcioniraju.

Tijelo taloži masne naslage kako bi tu energiju moglo upotrijebiti za one trenutke kad nam nije dostupna nikakva hrana. Stoga je sasvim logično za očekivati da naslage možemo sagorijevati samo kad ostavimo dovoljno vremena između obroka. Imajte na umu da tijelo luči hormon leptin dok jedemo, koji mozgu govori da smo siti, ali taj se proces događa s dvadesetak minuta zakašnjenja. Upravo su zbog toga tri konkretna obroka bolja od neprestanog grickanja nečega.

Pokušavajte obroke uvijek jesti u isto vrijeme, s time da bi zadnji obrok trebao biti oko dva sata prije negoli krećete na počinak.

6. Brojite ugljikohidrate

Svaki obrok trebao bi sadržavati oko 50 posto proteina. To možda zvuči puno, ali protein je sastavni dio zdrave prehrane i pomaže u smanjivanju apetita satima. Dobri izvori proteina su piletina, puretina, riba, jaja, punomasni jogurt i orašasti plodovi.

S druge strane, želite li smršaviti, morate kontrolirati unos ugljikohidrata. Dok ne dobijete dojam o veličini porcija, izbjegavajte jesti više od 120 grama ugljikohidrata dnevno.

Povrće možete uživati u gotovo neograničenoj količini (osim graha, mrkve, pastrnjaka, cikle, krumpira i kukuruza) jednom kad pojedete dovoljno proteina. S druge strane, nemojte konzumirati više od tri voćke dnevno. Visok udio fruktoze potpuno će poremetiti apetit i blokirati učinak hormona leptina - kemikalije koja govori mozgu da smo siti. Najbolje voće jest ono s niskim udjelom fruktoze: avokado, borovnica, grejp, guava, ananas, šljiva, jagoda i rajčica.

Kad ste žedni, pijte vodi ili zeleni čaj te izbjegavajte zašećerena i alkoholna pića.

03.07.2012. 07:01:00
http://metro-portal.hr/sasava-dijeta-preskacite-dorucak-i-kupajte-se-u-hladnoj-vodi/71097/