Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2010. 09:39:49
NOVO SVITANJE

Robert Gates nenajavljeno stigao u Irak

Američka vojska s današnjim danom počinje novu, neborbenu misiju u Iraku nazvanu "Novo svitanje"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki ministar obrane Robert Gates doputovao je u srijedu ujutro u iznenadni posjet Iraku, nekoliko sati nakon službenog završetka borbene misije američke vojske. Gates bi u srijedu popodne trebao u Bagdadu prisustvovati predaji zapovjedne dužnosti nad američkim oružanim snagama u Iraku između generala Raya Odierna i generala Lloyda Austina.

>>Obama i službeno proglasio kraj rata s Irakom

Do posjeta Iraku, gdje se nalazi i zamjenik američkog predsjednika Joe Biden, dolazi u trenutku kad je Barack Obama objavio, u utorak navečer, završetak borbene misije američke vojske u zemlji, ustvrdivši da je došlo vrijeme da se "okrene stranica" i usredotoči pozornost SAD-a na obnovu gospodarstva.

Američka vojska počinje u srijedu novu operaciju u Iraku nazvanu "Novo svitanje" koja će se baviti prvenstveno osposobljavanjem iračkih snaga sigurnosti.

Nakon dugog postupnog povlačenja, američka vojska danas ima manje od 50.000 vojnika u Iraku, dok ih je za najžešćeg vjerskog nasilja 2007. bilo 170.000. Irak bi trebali napustiti krajem 2011.(hina/metro-portal)

01.09.2010. 09:39:49
http://metro-portal.hr/robert-gates-nenajavljeno-posjetio-irak/47135/