Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2010. 10:30:00
ALTERNATIVNA MEDICINA

Reiki - liječenje energijom polaganjem ruku

Reiki pomaže kod psihosomatskih oboljenja i smetnji poput povišenog krvnog tlaka, glavobolje, stresa i depresije

Reiki
Reiki (Shutterstock)

Svijet se temelji na energiji bez koje naša egzistencija ne bi bila moguća. Hinduisti su je nazvali parna, Grci pneuma, fizičar Wilhelm Reich orgon - radi se o biološkoj energiji koja se nalazi posvuda, u organizmima i u atmosferi.

>>Alternativna medicina - što zaista djeluje?

U univerzalnu životnu energiju vjerovao je i Japanac Mikao Usui koji je početkom 20. stoljeća razvio reiki, terapiju polaganjem ruku. Rei pritom znači "univerzalno", dok Ki stoji za energiju zračenja iz ljudskog tijela ili životnu energiju. Energija koja se pritom prenosi ne potječe od terapeuta, već je on samo svojevrsni kanal za energiju koja se u svakom trenutku nalazi posvuda oko nas.

Reiki terapija se sastoji od polaganja ruku na tijelo pacijenta ili nekoliko centimetra iznad njega. Najviše pozornosti pritom se posvećuje glavnim energetskim centrima u ljudskom tijelu, tzv čakre, a energija nakon terapije tijelom ponovno teče slobodno i harmonično. Budistički monah Usui utemeljio je sustav koji se sastoji od tri stupnja. Dok prvi i drugi čine dvodnevni tečajevi koji pripremaju tijelo za korištenje punog potencijala energije, treći se daje individualno i put do njega traje po nekoliko mjeseci.

>>Koliko su liječnici zapravo informirani o alternativnoj medicini

Reiki pomaže kod psihosomatskih oboljenja i smetnji poput povišenog krvnog tlaka, glavobolje, stresa i depresije. Terapeuti ujedno tvrde da problem s nesanicom pomoću reikija mogu riješiti kroz dva ili tri tretmana.

Metoda ima i brojne kritičare. Pojedinci pripadnici klasične medicine priznaju da reiki ima određenu moć, ali dovode u pitanje njeno podrijetlo. Smatraju da ne dolazi do stvarnog prijenosa energije već se pacijenti osjećaju bolje zbog pažnje koje dobivaju. Kao primjer navode djecu sa želučanim tegobama koja se često osjećaju bolje kada im majka na trbuh položi ruku.

Reiki tretman traje između pola sata i sat vremena. Pacijent pritom odjeven leži na ležaljci, a većina prijenos energije opisuje kao topao i opuštajući doživljaj, dok su drugi žedni i umorni. Kada je prijenos energije blokiran, terapeuti imaju hladne ruke što kod pacijenta izaziva lagano peckanje.

Reikijem se može baviti svatko tko je završio tečaj kod majstora, a terapeuti mogu liječiti druge i sebe same. Početnici ne mogu puno pogriješiti, važno je da prenose ljubav i toplinu, dok je za liječenje teže oboljelih osoba neophodno iskustvo.

Kritičari osporavaju upravo takav pogled na reiki. Smatraju da se metoda liječenja ne može naučiti na ubrzanom tečaju te ga uspoređuju s jogom i meditacijom. Znanstvena istraživanja koja bi potvrdila učinkovitost reikija za sada ne postoje.

28.11.2010. 10:30:00
http://metro-portal.hr/reiki-lijecenje-energijom-polaganjem-ruku/51877/