Metro-portal.hr

objavljeno 27.03.2016. 09:46:00
MLJAC

Recept za najfiniju pečenu janjetinu

Pečena janjetina najčešći je uskrsni ručak, pa vam donosimo isprobani recept koji će oduševiti vas i vaše najdraže na Uskrs

Recept za pečenu janjetinu
Recept za pečenu janjetinu (Arhiva)

Pečena janjetina uobičajeno je na uskrsnom blagdanskom stolu u većem dijelu zemlje, a to je jedno od onih jela za koje svaka domaćica ima neki svoj najbolji recept koji ljubomorno čuva. No, evo jednog kojeg vam predlažemo na temelju osobnog iskustva, uz začine koji sjajno odgovaraju ukusu janjetine. 

Janjetina najbolje ide uz origano, ružmarin, mažuran, metvicu i češnjak, a najbolje rezultate postići ćete ako sitno nasjeckate začine, natrljate njima meso i ostavite ga preko noći u hladnjaku. 

No, ako krenete odmah, bit će dovoljna i dva sata mariniranja u začinima, pa evo recepta:

Recept za pečenu janjetinu

Sastojci

1 kg janjeće plećke
3 češnja češnjaka
nekoliko grančica ružmarina
60 ml maslinovog ulja
1 kg krumpira

Priprema

Za za bolji okus možete zarezati meso na nekoliko mjesta i u rezove utisnuti grančice ružmarina i češnjeve češnjaka. 

Predlažemo vam dobar komad janjeće plećke koji prvo začinite kako je gore opisano, a režnjeve češnjaka utisnete duboko u meso i zatvorite ih, a meso stavite u vatrostalnu posudu, lagano ga poprskajte maslinovim uljem, dodajte papra i soli i stavite u pećnicu.

Pećnica treba biti prethodno zagrijana na 180 stupnjeva, a posudu prekrijte aluminijskom folijom. Foliju skinite nakon dvadesetak minuta pečenja i oko mesa rasporedite krupno narezan krumpir i ponovno pokrijte folijom. Pričekajte još dvadesetak minuta, otkrijte posudu, okrenite krumpire, zalijte meso sokom od pečenja i ostavite otvoreno zadnjih dvadesetak minuta kako bi se na mesu stvorila ukusna zapečena korica.

Kao što rekosmo, recept je provjereno sjajan, a osim njega predlažemo vam i drugu varijantu, pečenu janjetinu s mladim krumpirom.

Dobar tek!

27.03.2016. 09:46:00
http://metro-portal.hr/recept-za-najfiniju-pecenu-janjetinu/97216/